William Gibson. Sprawl / Уільям Ґібсон. Кіберпростір (1984-1988)

Найбільше серія відома своєю першою книгою яка стала не лише початком кіберпанку як жанру, але і породила кілька незалежних творів (варто хоча б згадати дуже популярний на теренах пост-совка “Джоні Мнемонік”) та надихнула безліч авторів. Зараз ця серія хоча її все ще цікаво читати, проте видається місцями занадто сухою, а іноді наївною в плані технологій та їх впливу. Проте щоб розуміти звідки ростуть ноги у сучасної хвилі жорсткої фантастики ознайомитися хоча б з першою книгою треба обов’язково.

Уся серія на Good Reads – Sprawl Series by William Gibson | Goodreads.

Neuromancer / Нейромансер (1984)

Той самий світ “високих технологій та мерзенного існування” почав свій шлях в науково-фантастичній літературі саме звідси. Так само як і назви деяких технологій та способів роботи хакерів які ми вже 40 років бачимо у різноманітних фільмах в першу чергу.

У короткому переказі це історія колишнього хакера (хоча у книзі повторюся інша технологія) який наближається до передчасної смерті десь у трущобах Токіо. Але його підбирають для якоїсь важливої робото двійко цікавих персонажів. І по ходу історії коли хакера підліковують ми разом з ним дізнаємося, що планується набіг на родинне гніздо клану багатіїв на орбіті. І поступово історія ускладнюється відношеннями між дійовими особами, з’ясування, що замовником виступає штучний інтелект та фантасмагоричними подіями під час набігу.

Тут є усе, чим наповнені дуже посередні фільми надихнуті цією книгою: неон і наркотики, незрозумілий жаргон, візуалізація вірусів та захисту від них як драконів, літаків, палаців, тощо. Також якісь біотехнологій, матриця як штучна реальність, реальність в реальності і таке інше.

Фінал книги дає простір для кількох різних інтерпретацій серед яких є і доволі щаслива.

Додатково хочу зауважити, що прочитав цю книгу в перекладі та виданні “Видавництва” і дуже задоволений таким придбанням. Переклад читається легко і все виглядає органічно, саму книгу оформлено чудово і навіть сіруватий м’який папір сторінок з дещо незвичним шрифтом дуже відповідає змісту.

Оцінки: