Topo Specter

Бренд Topo не надто відомий широкому загалу, але має своїх щоб не сказати фанатичних прихильників майже як Altra. Особливість бігового взуття Topo знову ж таки близька до особливостей кросівок від Altra (наприклад Altra Duo чи Altra Instinct) – це широка (радше дуже вільна) частина верху в якій розміщуються пальці.

І ця модель про яку я читав дуже багато схвальних відгуків відчувається саме так на нозі: пальцям взагалі нічого не заважає і здається там навіть матеріалу ніякого нема. Проте ззовні матеріал щільно обтягує стопу.

Верх надзвичайно легкий і дуже добре дихає, навіть занадто добре якщо враховувати прохолодну погоду у нас тут на момент написання. Проте на літо це чудовий верх.

Язичок не дуже м’який, але ніяк не заважає і просто забуваєш про нього.

Що стосується шнурівки то навіть мені хто любить щоб кросівки сиділи доволі вільно (практично усі свої кросівки я знімаю/одягаю не розшнуровуючи і навіть без ложечки) довелося затягувати шнурки і фактично кросівок тримається на нозі лише верхньою частиною шнурівки. Але при цьому кросівок не рухається і не “плаває”, що дає доволі дивне поєднання свободи та фіксації.

Підошва ж доволі дивна і довелося звикати. Перші пару пробіжок мені не сподобалося, але потім я зрозумів і відчув, що кросівки найкраще себе показують якщо ступати на носок (або хоча б на середню частину стопи) навіть коли біжиш повільно. Якщо ж приземлятися на п’яту то уся підошва відчувається просто “цеглиною” гуми (я знаю, що то далеко не гума).

Отже якщо бігти правильно то підошва стає одночасно і м’якою, але й зберігає пружність. Доволі приємне відчуття.

Що стосується темпу бігу то як на мене ці кросівки для тих у кого середній розслаблений темп доволі високий. Якщо ж ваш повільний біг геть повільний то є кращі варіанти (скажімо Saucony Triumph, ASICS Novablast 3, Asics Gel-Nimbus Lite 2, або ще краще New Balance Fresh Foam More v3). Коли темп підвищується то кросівки хоча і не заважають, але не відчувається щоб і допомогали якось.

В цілому мене трошки дивує, що цю модель так усі хвалять – я просто не розумію її переваг чи зручностей крім хіба що простору для пальців ніг. Як на мене це доволі середні (не погані, але і не найкращі в класі) кросівки схожі скажімо на Brooks Ghost чи Saucony Ride. Хоча, повторюся, якщо у вас середній темп бігу вищий ніж у початківця, а швидкі інтервали ви не бігаєте то може і має сенс.

При цьому ця модель коштує $160 (на сайті виробника – Topo Athletic Specter – Performance Trainers for Men). Я свою пару купив по акції за $100 і якби заплатив повну ціну то був би сильно розчарований.