Ward Moore. Bring the Jubilee / Уард Мур. Принеси річницю (1953)

Продовжую прокладати дорогу через список книг які свого часу стали визначними і вплинули на весь жанр фантастики, а то і створили новий під-жанр. Цього разу це альтернативна історія і трошечки подорожей у часі.

В цьому світі де у війні за незалежність Південь (тобто плантатори) переміг Північ головний герой перебирається з свого села в Нью-Йорк і поступово отримує якісь знання про світ та освіту. Світ цей дуже різниться від нашого: нема електрики, але є інші технології. Нема совєцького та нацистського режимів, натомість зберіглися імператори та королі деяких країн. І тут нема США з могутньою економікою, натомість це дуже бідна і значно менша країна які повність знаходиться під впливом Конфедерації.

Більшу частину книги герой якось живе, працює в книжковому магазині, спілкується з людьми. А потім йому випадає нагода приєднатися до такої собі спільноти вільних науковців які живуть доволі ізольовано на великій фермі і займаються своїми науками.

І поки головний герой вивчає історію (що якраз і дозволяє автору органічно вписувати безліч деталей про битви та воєначальників) одна з інших вчених будує машину часу.

Далі все зрозуміло: герой потрапляє у минули під час вирішальної битви і однією своєю появою міняє історію.

А от що несподівано і що мені сподобалося – герой не полюбив наш світ, бачить його якимось надуманим і кривеньким, з перекосами в технологіях і взагалі понівеченим.

Книга читається дуже добре, можна у більшій частині її сприймати як чисто художню літературу. Що стосується науково-фантастичною складової то на час написання це просто щось неймовірне, а зараз – далеко не найгірша, хоча і дивно затягнута історія.

Оцінки: