Adidas 4DFWD 2 Running Shoes

Перше і головне – не зважаючи на словосполучення Running Shoes (тобто “бігові кросівки”) в назві моделі ці кросівки не є найкращим вибором для бігу початківець ви чи бігун з досвідом.

Чому ж тоді я їх купив і пишу про них взагалі? Причина в технології 4DFWD від Adidas – це абсолютно унікальна технологія виготовлення підошви яка не має аналогів у жодного з конкурентів.

З першого погляду (і більшість оглядачів чомусь саме так і кажуть) це підошва яку надруковано зі спеціального матеріалі за допомогою спеціального 3D-прінтера. Круто, технологічно, але нічого нового, чули вже про 3D принтери для усього на світі включно з будинками та ракетами. Але це буде не вірно! Суть технології в тому, що за допомогою спеціального лазеру (не будемо вдаватися в деталі) підошва наче витягується з місткості з рідким матеріалом і цей “лазер” міняє консистенцію матеріалу на рівні поверхні. Тобто це не як 3D який нарощує матеріал шарами з низу до гори. І такий підхід дозволяє створювати абсолютно не можливі зараз форми та конфігурації та використовувати матеріали з якими не може працювати принтер.

І таким чином моя головна причина покупки була в тому, що я зацікавився цією технологією і хочу її підтримати. І друга причина – кортіло спробувати як же воно відчувається і чому не стало проривом саме для бігових кросівок.

Технологія дорога і кросівки відповідно дуже дорогі (повна ціна – $250), але я дочекався акції і придбав свою пару за $90.

Кросівки виглядають дуже добре ззовні, вони комфортні і підошва м’яка та пружна коли в них просто ходиш. Проте мені не дуже підходить така форма верху (тобто цільний шматок матеріалу) і я навіть витягнув шнурки і лише так можу їх носити щоб мені нічого на верху стопи не передавлювало. Але якщо у вас не дуже висока “дуга” стопи як у мене то буде зручно і зі шнурками.

А чому ж в них не бігати? Справа в тому, що уся пружність і м’якість зникає під час бігу миттєво і кросівки відчуваються як наче вони мають тонку, але доволі тверду підошву. Тобто “арматура” підошви хоча і приймає на себе певне навантаження, але швидко досягає межі. Можливо для бігуна з дуже малою вагою вони будуть працювати краще, але навіть такі не бігають в цій моделі.

І відповідно під час відштовхування підошва не повертає енергію і відчувається як наче біжиш у кедах. Тобто як це не дивно, саме недостатня кількість матеріалу підошви створює такий ефект.

Проте хочеться щоб і ця, і інші поки що не традиційні технології розвивалися б і далі, щоб ринок та інновації не крутили по колу одні й ті ж ідеї роками.

На сайті виробника – adidas 4DFWD 2 Running Shoes.