Felt B16 TT/Tri Bike

 

Ціна

На момент продажу (2012-й рік) – $2000 у комплектації вказаній нижче. Сьогодні ціна складає від $1600.

 

Призначення

Це велосипед для тріатлону та тайм-трайал заїздів. У Felt ця серія це найдешевші трі-байки, проте йдуть вони з карбоновими рамами.

Завдяки тому що рама карбонова і з доволі зручною геометрією (як на мене) можна певний час покращувати велосипед встановлюючі більш високосласні компоненти.

Комплектація

  • Рама – карбон з захованими задніми гальмами
  • Передня виделка – карбон, гальма звичайні, спереду
  • Кіт – Shimano Ultegra, перемикачі – microSHIFT.
  • Аеробари – Felt Aero TT з дуже приємними гелевими подушками. Взагалі подушки такі б не завадили і набагато дорожчим аеробарам на мою думку.
  • Сідло – Cobb
  • Колеса – Felt TTR4. В комплекті йдуть шикарні шини Vittoria Zaffiro Slick.

Існують різні комплектації: Shimano 105/FSA, з сідлами Felt і таке інше. Власне моя комплектація здається мені дуже вдалою і адекватною ціні.

Враження

Навіть враховуючі недоліки перелічені нижче я досі задоволений цим велосипедом і збираюся їздити на ньому ще 2-3 рокі мінімум, а може і довше.

Перше що треба відзначити це жорсткість рами. Завдяки цьому ніякої затримки між збільшенням зусиль та зростання швидкості нема взагалі. Я можу порівнювати зі своїм Cervelo R3 де значно легша і м’якіша рама якимось чином їсть енергію прискорення і велосипед треба розганяти. Тут же прото тиснеш сильніше і їдеш швидше, наче під тобою і нема складного механізму.

Також вдала геометрія рами дає працювати доволі ефективно, хоча для мене вона і занадто агресивна: довелося трохи підняти руль і розвести аеробари.

Управління в порівнянні з шосейним велом жалюгідне і щось крім плавних поворотів вирулити практично нереально, але за відгуками у Felt ситуація з цим не найгірша.

Що стосується апгрейдів то в першу чергу має сенс вкластися в колеса з глибшим профілем, хоча і ті що стоять на диво непогані. Також варто поміняти перемикачі на Shimano Ultegra. Що стосується апгрейду до SHimano DuraAce то я не певен чи не краще було б перейти на дорожчий байк.

Також зручна сідушка Cobb мабуть має бути замінена на якусь модель від Adamo, але це я зрозумів лише після трьох років використання.

Недоліки

Нічого особливо трагічного для мене, але для когось може бути суттєвим:

  • Жорстка рама хоча і добре для різких прискорень проте абсолютно не пом’якшує нерівності і до того ж торохтить як відро з болтами на більш помітних нерівностях. І я не перебільшую – дістати вел з машини і поставити на землю створює такий грохіт наче він ось-ось розсипеться.
  • Вага – хоча важить він дуже пристойні 9.2 кг проте зовсім не відчувається легким. Треба відзначити що відчуття важкості нема під час гонки, але в гору він їде не надто добре.
  • Клаймбінг (підйом в гору) – крім того що вел ось тут якраз і відчувається важким, крім того коли стаєш на ноги його сильно розбалансовує: заднє колесо ледь не прокручується, переднє під навантаженням починає вихляти.
  • Гальма – вони тут дуже, просто неймовірно м’які і повільні. Навіть з оновленими колодками та тросами байк гальмує ледь-ледь і є ризик з серйозної гірки не зупинитися взагалі. Особливо погана ситуація з задніми гальмами які взагалі ледь помітні – це плата за те що їх заховано за раму для аеродинамічності. Готуйтеся до того що в екстремальній ситуації ви будете їхати боком замість зупинитися. Також цьому допоможуть встановлені шини Vittoria Zaffiro Slick.
  • Геометрія – для початківців посадка може бути занадто агресивною що без звички може призвести до перенавантаження шиї та головних болей. До того ж їздити не на аеробарах довго на цьому велосипеді не вийде – долоні починають боліти від навантаження.

На сайті виробника

Це вже звіно новіша модель, але трошки гірші компоненти (колеса та аеробари ті самі) – http://www.feltbicycles.com/International/2015/Bikes/TT-TRI/B-Series/B16-Available-in-650c-.aspx

Моя оцінка

Навіть з урахуванням усих вище наведених недоліків моя оцінка – 9/10.