Хайкінг, або тур-походи

Хайкінг (від англійського hiking) це така діяльність коли хтось сам чи групою проходить певну дистанцію. У нас це називається походами чи тур-походами.

В США хайкінги дуже популярні і різноманітні. Люди ходять невеличкими групами чи самі по собі на різні дистанції (від кількох до кількох сотень миль) по різним місцинам (ліс, гори, пустеля, сніг та навіть міста) і з різною інтенсивністю. Зазвичай навіть неспортивні родини пару раз на місяць їздять з дітьми пройтись 2-3 години десь по лісу чи парку.

Хайкінг дуже цікава форма фізичної активності яка не вимагає якоїсь особливої підготовки як біг чи велосипед, але в той же час дозволяє при бажанні навантажити себе дуже добре. А з іншого боку хороша фізична форма дозволять вам не лише відносно швидко долати навіть складні маршрути, але і насолоджуватися видами.

Нам з Оленою подобаються хайки які все ж таки вимагають зусиль: час проходження у 6-8 годин хоча б, якась помітна дистанція та/або складний рельєф і доріжка (коріння, каміння, пісок, тощо).

Одна з причин чому мені особисто подобаються такі серйозніші версії хайкінга в тому що взявши собі в рюкзак більше навантаження (теплий та дощовий одяг, їжу, воду) я можу йти з Оленою на рівні не сильно випереджаючи її і вона також не має бігти за мною.

Декілька речей які варто знати якщо ви теж хочете спробувати серйозні переходи:

  • Хайкінг це не біг і тут треба уважно слідкувати за своїм темпом – загальна помилка новачків-спортсменів що вони йдуть дуже швидко і потіють. А потім мокрий одяг стає холодним, забирає енергію і починає заважати. Треба завжди бути “на межі” не доводячи себе до потоків поту. Та і кілька годин попереду вже не будуть такими приємними через втому.
  • Вода потрібна у більшій кількості ніж ви думаєте. Я би сказав що півтори літри мінімум на 8-годинний перехід. І то це якщо в лісі, у затінку. На сонці та у засушливу погоду сміливо множте на два. Для кількаденних переходів має сенс брати з собою засоби фільтрації/дезінфекції води чи навіть засоби для її кип’ятіння.
  • В той же час їжу, а особливо на короткі переходи можна брати по мінімуму. Я рекомендую горіхи (суміш), джеркі (сушене м’ясо), яблука, банани та спортивні батончики і гелі. Все це легке та/або компактне і має хороший запас калорій та усього іншого.
  • Спеціальний одяг для походів існує не просто так. В звичайному повсякденному одягу у походи йти не варто: набирає вологу, важкий, натирає через кілька годин. Так саму і в біговому одязі ризиковано: занадто він тонкий і не тримає тепла. Та і до того ж синтетика яку можна без особливих пошкоджень прати після кожного тренування у поході завоняється дуже швидко. Спеціальний одяг зроблено із суміші синтетики та шерсті: тепло, швидко сохне, містить щось антибактеріальне і служитиме багато років.
  • Не варто недооцінювати шкарпетки. Не лише вони мають захищати від натертостей, бути теплими і при цьому не давати ногам потіти, але і мають захищати від механічних пошкоджень та блокувати сміття і камінці від потрапляння у взуття. Сучасні рішення включають в себе наприклад волокна бамбуку чи ще щось таке.
  • Палички можуть здаватися непотрібним аксесуаром (я ж не пенсіонер!), але повірте мені ваші коліна будуть вам вдячні за них. І далеко не через підйоми, а якраз через спуски. Вага рюкзака та подолані кілометри дуже сильно відчуваються і без допомоги паличок ви можете за багато кілометрів від цивілізації зловити таку біль у колінах що просто рухатися не зможете. Так, не м’язи, а саме коліна будуть вас примушувати страждати.
  • Рюкзак та річ на яку не варто жаліти грошей взагалі. Я не надто досвідчений щоб рекомендувати як саме вибирати рюкзак, але зазначу що вага його має більше сидіти на поясі ніж на плечах: це неймовірно полегшує переходи. Ось мій рюкзак став прикладом гарного вибору, до того ж він кілька разів вигравав різноманітні нагороди у своєму класі як найкращий рюкзак року – Osprey Exos 58. А рюкзак Олени якраз неправильний вибір через невірно підібраний розмір і для наступного серйозного походу нам треба буде його замінити – Osprey Stratos 36.
  • Ніколи не забувайте: крем від сонця, крем для губ, ніж/лопатку, запасні батарейки, щось для розведення вогню.

 

Ось… якось хотів більше написати, але під кінець дня щось макітра не варить тому обмежимося тим що вже є. І взагалі: зібралися і пішли у похід негайно!