Brian W. Aldiss. Heliconia / Брайан Олдіс. Геліконія (1982-1985)

Ще одна дуже приємна серія від відомого письменника (який працює не лише у жанрі фантастики). Кожна з книг серії свого часу зібрала цілу купу нагород.

Ідея така – далека-предалека планета населена людьми, принаймні ці істоти дужі схожі на людей і мають подібну поведінку і мотивації, а також іншими розумним видами, найголовнішим з яких є фагори – щось типу прямо ходячих кудлатих биків що походять з іншої біологічної гілки.

Сама планета проходить через тисячолітні цикли (2 тисячі років один цикл) коли спочатку повільно наступає зима і на арену виходять загнані у гори і печери фагори, а люди деградують до стану кочових племен у безкраїх снігах, а потім поступово настає смертельної спеки літо і люди починають створювати і відбудовувати цивілізації.

За планетою невпинно спостерігає супутник у небі, мешканці якого (вихідці з Землі) обробляють дані і відео і транслюють на Землю “серіал”. Сигнал іде тисячу років… А на самому супутнику розвинулася своя культура і традиції, фактично нова цивілізація у замкненому просторі.

Висадитися на Геліконію і контактувати з її мешканцями неможливо через спеціальний вірус який готує види до довгої зими чи засушливого літа до якого є імунітет лише у невеликого відсотку популяції. Фактично вірус 2 рази на 2 тисячі років викошує більшу частину населення планети, а вже нащадки тих хто вижили несуть в собі ті мутації що дозволять зберегти вид.

http://www.goodreads.com/series/44446-helliconia

Helliconia Spring / Весна Геліконії (1982)

Початок історії, зима тільки но починає відступати, люди вилазять з печер і схованок, деякі навіть зберегли письменність, фінансові структури і технології. Люди починають розбудовуватися і воювати. Оповідь стрибає через покоління.

Дюна, Захід Едему – ось із цими книгами можна порівнювати, лише я би оцінив її вище.

 http://www.goodreads.com/book/show/672244.Helliconia_Spring

Helliconia Summer / Літо Геліконії (1983)

Майже через півтори тисячі років від подій першої книги. Тепер планета потерпає від неймовірної спеки і засухи. Люди стали пануючим видом, але фагори створили потужну підпільну мережу. Становлення, розвиток і крах королівств і імперій…

А на орбіті навічно працівники ув’язнені супутника  покоління за поколінням ведуть зйомку і передають матеріал на Землю. На Землі ж, до якої сигнал йде майже тисячоліття, культура і події Геліконії є не просто найпопулярнішим шоу, але і уроком завдяки якому людство стає кращим, терпимішим, далекогляднішим і нарешті починає вчитися діяти як один розумний вид.

http://www.goodreads.com/book/show/672243.Helliconia_Summer

Helliconia Winter / Зима Геліконії (1985)

Геліконія, яка стала планетою реаліті-шоу для Землі, проходить черговий період свого розвитку. Люди під натиском холодів відступають, інші розумні види починають відвойовувати життєвий простір. У зв’язку зі складними умовами існування цивілізація розвивається в десятки разів повільніше ніж це було на Землі.

На Землі в цей час відбулася екологічна катастрофа, людство вижило, але змінилося і лише безтурботні кочівники мандрують просторами планети.

На штучному супутнику Геліконії де тисячі років в’язні збирали і оброблювали інформацію про неземний світ настала епоха дикунства, а потім і сам супутник без належного втручання почав виходити із ладу.

Вражає не стільки масштабність і детальність твору, як його реалістичність. Все більше і більше роздумів про еволюцію, роль релігії та інші піднесені речі. Однозначно найкраща книга з трилогії.

 http://www.goodreads.com/book/show/672245.Helliconia_Winter