Знайомство зі зброєю

У зв’язку з останніми подіями в Україні коли орди Путіновських колорадо-фашистів топчуть рідну землю і окупували Крим у мене в голові почали крутитися неприємні думки про те що б я робив якби був в Україні і що взагалі я міг би зробити. Згадалося що інтересу до зброї у мене якось усе життя не було, а останній раз я стріляв мабуть у випускному класі школи (з Калашнікова).

А тут же свобода, можливість володіти зброєю і вільно з неї стріляти в спеціально призначених місцях. Та ще і Олена перші дні після вторгнення Московії збиралася їхати в Україну партизанити проти загарбників, ледь відмовив Smile

 

Ну от раз треба щось робити то чому не робити послідовно? Перший крок – знайомство зі зброеєю і самими основами.

Навколо у нас багато і магазинів зброї і місць де можна постріляти, але я шукав якийсь тренінг де дали б основи. По рекомендація у фейсбуку записалися на курси від компанії InSights Training Center. Тривалість курсу 7 годин, почали о 8 ранку, закінчили о 6 вечора з перервою на обід. Видали книжечку зі змістом курсу.

 

 

Отже що було. Спочатку правила поведінки зі зброєю, як тримати, куди спрямовувати, нюанси. Розказали про позиції стрільби, типові помилки що призводять до нещасних випадків та проблем. Ну і як працює пістолет всередині, трошки з історії револьверів та напів-автоматичних пістолетів.

Після того в тір. Там спочатку стріляли з револьверів. Ось тут зауважу що я марки і моделі не сильно запам’ятовував, тому вибачайте. Знаю що були Smith & Wesson, Colt, були ще якісь. Різних розмірів, 5-, 6-, 8- та навіть 10-зарадні. Патрон 22 мм (це такий невеличкий).

 

 

Спочатку постріляли з усих в режимі single action – це коли спочатку зводиться курок, а потім натискається трігер. Ковбойський стиль. Але через те що для пострілу потрібне значно меньше зусилля кулі лягають точніше. Ну а потім ще раз з усього постріляли в режимі double action – просто натискаєш на тригер і пістолет робить усе автоматично.

А в сусідньому тирі в цей час народ стріляв з автоматів та якихось монстроідальних рушниць від яких яж ребра вгиналися всередину лише від звуку пострілу.

 

 

Повернулися у клас, послухали про конструкцію та види патронів, різницю між калібрани та що вони означають, форми та призначення куль. До речі інструктори рекомендували усім Glok 19 під 9-мм патрон як універсальний, надійний, простий і недорогий пістолет.

Також інструктор пояснив що насправді великої різниці між 9-, 40- та 45-мм патроном нема в плані нанесення пошкоджень. Лише стріляти важче. Як він пояснював це не рушниця і потужність у пістолета дуже маленька, дуло коротке, кулі вражає те що пробила, а оточуючі ткани залишаються неушкодженими. І лікарі не бачать великої різниці від поранень з пістолетів з різним калібром. А от рушниця інша річ – рушниці навіть ранами розрізнюються.

 

Далі повернулися в тир і почли стріляти з напів-автоматичних пістолетів: Глок, Берета, ЗІГ, пара хороших (і дешевших) копій Глоку – китайський та чеський. Ще щось було. А, ну і був ще один револьвер. Цього разу патрони були 9-, 40- та 45-мм. Ось тут реально почало виривати зброю з рук при кожному пострілі. І після того як пройшов коло з усіма пістолетами руки, плечі і взагалі усе якось так втомилося і запал постріляти ще помітно пропав.

Потім знову у клас і інший інструктор розказав про тонкощі застосування зброї, що робити як до вас хтось вдерся в дім, як подорожувати зі зброєю та деякі тонкощі володіння та носіння зброї в інших штатах.

 

Наприклад цікаво буде дізнатися що не можна стріляти у відповідь на просто загрозу. Має бути доведено що той кого підстрелив та дійсно мав на меті вбити чи покалічіти тебе (на жаргоні юристів “невідоворотно змінити”), мав можливість це зробити (тобто не просто погрожував вбити). Коротше як це не дивно але усі ці ман’яки що щоденно носять на собі зброю і патрони жодного разу не використовували її і не збираються.

Обговорили кілька начебто очевидних випадків де насправді виявилося не все так просто. Скажімо коли грабують магазин зі зброєю чи варто вам втручатися і як це робити. Відповідь – ні, не варто, краже непомітно звалити звідти. Справа в тому що усунувши зброєю загрозу комусь іншому ви перебираєте на себе відповідальність за вчинки цього іншого.

 

Ось наприклад сюжет. На парковці між машинами чоловік повалив жінку і наносить їй удари у шию ножем. Що робити. Стояти прото так не можна (це так вчать). Значить або тікати, або бігти туди. Бігти між машинами? А той з ножем побачить вас і кинеться на зутріч і ось ви між двож машин де нема як тікати тільки як задки і ваші варіанти або вистріляти усю обійму у нього, або дати себе зарізати. Стріляти здаля? А там хтось біжить на поміч за машинами, або стоїть поліцеський з пістолетом. Не можна стріляти не знаючи що там на сцені злочину. Значить оббігаємо збоку. І що далі? Кричати на нього і погрожувати зброєю? Він або кинеться на вас, або реагувати не буде. Значить або йдемо собі, або стріляємо. Ну нехай застрелили і не зачепили нікого навколо. Перемога? Почекайте. Виявляється та жінка намагалася облити чоловіку лице кислотою і він захищав своє життя. Так, перестарався він, втратив контроль, його б напевне покарали за це. Але суть у тому що ви тепер винні на зазіхання життя того чоловіка бо вирішили взяти на себе відповідальність за жінку. Коротше з усих можливих розвитків ситуації у переважній більшості випадків зброю діставати не варто.

 

Ну і інші подібні речі. Дуже цікаво було.

Також різні нюанси купівлі і володіння зброєю пояснювали.

Ну і ще ми дізналися що можна записатися у якусь зміну і поїздити з поліцеським у машини під час партрулювання. Більше того – поліція робить це охоче бо хоче щоб люди знали яка важка їхня робота та куди витрачаються гроші платників податків. Інструктори рекомендували записатися у зміну з 8 вечора до 4 ранку коли усяка кримінальна сволота вилазить з нір.

А ще нас вчили розбирати і чистити Глок.

 

А що ж стрілянина? Ну не скажу що я прямо так вже у захвати і у планах купувати зброю у нас поки нема. Для цього спочатку вступимо в якийсь клуб, постріляємо з різної зброї, а там вже щось і прикупимо Smile

За цінами я багато не запам’ятав, але приблизно так: новий Глок 19 вийде від 350 до 500+ доларів, коробка партонів 9 мм (50 шт) від 15 долларів. Ну і до цього ще треба ремінь, кобуру, додаткову обійму, сейф(и) та інші прибамбаси.

 

Ну ось так коротенечко. Питання?

Слава Україні! Слава нації! Смерть ворогам!