Наша техніка плавання: ми працюємо над цим

У нашому спортклубі є така послуга як зйомки відео плавання з аналізом недоліків у техніці.

Плавання це такий цікавий вид спорту де витривалість і сила безумовно важливі, але до того як ви почнете над цим працювати треба витратит чимало часу на вдосконалення техніки. На відміну від велоспорту чи навіть бігу де техніка теж важлива, але при наявності здоров’я можна перти як вмієш, у плаванні кожен маленький недолік призводить до того що сили витрачаються вкрай неефективно і швидкість падає бо сам себе у воді гальмуєш.

Після того як відео відзнято тренер переглядає з тобою відео і показує де що робиш неправильно, пояснює як треба правильно і які вправи треба робити щоб завчити і автоматизувати елементи правильної техніки.

Ну що ж, поглянемо на мене спочатку:
[vimeo 85768620 w=640 h=360]
 

Кілька зауважень і на що треба дивитися:

  • На перевороти увагу ми не звертаємо. Я знаю що роблю їх неправильно і повільно, але в басейні змагатися у нас планів нема, а на відкритій воді це вміння не потрібне. Отже і не витрачаю час на це.
  • Ногами ми обоє працюємо розслаблено – на тріатлоні ноги ще знадобляться для вело- та бігового етапу, а отже більше працюємо спиною і плечима.
  • 0:10-0:45 – найбільші помилки: 1) рука витягнута вперед (та що у воді) занадто рано починає гребсти, треба щоб гребок починався коли друга рука тільки входить у воду, 2) руку закидаю сильно далеко вперед, треба ближче до голови у воду входити
  • 0:46-1:20 – руки треба вкидати у воду трохи далі від центру, зараз долоні майже перетинають лінію яку можна провести з маківки вперед. А треба щоб руки йшли по лініям від плечей.
  • 1:30-2:00 – як для не пловця нічого страшного, але в ідеалі під час гребка долоня завжди має бути нижче ліктя, а лікоть нижче плеча. Таким чином грести треба не руками, а плечами і спиною (повороти з боку в бік якраз і допомагають задіяти спину).
  • 2:10-2:28 – ті ж проблеми з руками – занадто близько до цетральної лінії входять у воду.

Тепер поглянемо на Олену:
[vimeo 85768621 w=640 h=360]
 

У неї проблеми практично ті ж самі що і у мене, лише сильніше помітні:

  • 0:15-0:59 – руки занадто часто гребуть, нема моменту польоту у воді з витягнутою уперед рукою.
  • 1:02-1:45 – руки не лише близько входять у воду до центральної лінії, але і перитинають її. Тому Олені доводиться під водою вже повертати руку назад у положення щоб вона рівно йшла вперед з плеча. І ще тут Олені порадили сильніші крутити стегнами, це б мало допомогти робити сильніші гребки.
  • 1:50-2:35 – лікоть нижче за долоню практично весь час що не дає робити гребок ефективним і примушує працювати м’язи рук з яких користі все одно ніякої.
  • 2:44-3:03 – знову зверніть увагу як вона закидає руки далеко за центральну лінію і потім повертає їх у нормальне положення під водою.

Стосовно ж вправ для вдосконалення техніки мушу сказати що це доволі виснажливе заняття – треба кожну мить буди сконцентрованому на тому що ти все робиш вірно і що один правильний рух не примушує тебе усе інше робити неправильно.

А що нам скажуть і як прокоментують відео люди з досвідом плавання? Я знаю що серед моїх читачів такі є Smile