Alan Dean Foster. Humanx Commonwealth / Алан Дін Фостер. Людянська співдружність (1972-…)

 

Прекрасна серія НФ-книжок дії яких відбуваються у всесвіті “співдружності” кількох розумних рас.

Кожна з книг не пов’язана з іншими крім кількох випадків і так само герої не переходять з книги в книгу. У кожній з книг описаний по своєму унікальний світ і пригоди землян в ньому.

https://www.goodreads.com/series/56045-humanx-commonwealth

2. Midworld / Міжсвіт (1975)

 

Так, ноги “Аватара” ростуть саме з цієї книги. Прийдешній розумний вид (люди) адаптується до дивного світу що по суті є лісом і живе з ним в гармонії. І тут прибувають інші земляни що починають війну з лісом.

Не дивлячись на доволі очикуваний сюжет читати дуже цікаво – є і гостросюжетні моменти, і цікаві знахідки, і навіть загадки та таємниці.

Лише за цю книгу усій серії можна поставити 5.

https://www.goodreads.com/book/show/171487.Midworld

 

11. Voyage to the City of the Dead / Подорож в місто мертвих (1985)

 

Це скоріше пригодницький роман ніж наукова фантастика. На планеті населеній трьома розумними видами сімейна пара землян нарешті отримує дозвіл на вихід за межі міста і проведення досліджень на планеті. Починають вони свою подорож по річці і роблять все більше і більше дивних і несподіваних знахідок. А по дорозі на них чекають небезпека з погонями та перестрілками, хитрощі та підступність дипломатії, перешкоди та інші речі що вимагають мужності і винахідливості.

Оцінка на Good Reads – 3.5/5 (https://www.goodreads.com/book/show/35164.Voyage_to_the_City_of_the_Dead), моя оцінка – 7/10.

 

12. Sentenced to Prism / Засуджений до призми (1985)

Компанія яка незаконно експлуатує ресурси світу заповненого кристалами стикається з проблемою втрати своє бази. Для розслідування на планету відправляють спеціального агента. А той відкриває що планета насправді населена кристалічною формою життя. Більше того – незвична, фантастична “біологія” цього життя є лише вершиною таємниці. Ще це життя кооперує дуже добре, має інтелект та навіть будує міста.

Хоча багато речей притягнуті за вуха читати дуже цікаво саме через незвичність світу та неймовірні пригоди героя.

https://www.goodreads.com/book/show/35136.Sentenced_to_Prism