Form Smart Swim Goggles

Розумні (далі детальніше про те, що цей термін означає в даному випадку) окуляри для плавання. Саме так – розумні окуляри.

Перед тим як писати про будь-які характеристики та враження треба вказати на головне – ціна. Повна ціна складає $250, що просто дуже багато за окуляри для плавання які б розумні вони не були. І навіть ціна по акції за яку я їх придбав на Чорну П’ятницю в $180 – це теж дуже дорого. Чи варто їх купувати вирішуйте самі, але на мою думку якщо би ви їх не купували б за повну ціну – не варто купувати їх за знижкою теж.

Отже, що ж воно таке. Ці окуляри мають вбудований прозорий екран на одному з окулярів (буде він правим чи лівим можна налаштувати). На цьому екрані виводяться різноманітні дані, що зрозуміло можна налаштувати. В окуляри можна занести план тренування, вони міряють дистанцію, частоту гребків та інші показники.

Трошки деталей у довільному вигляді:

  • Окуляри симетричні – тобто у них нема верху та низу і їх можна одягати як завгодно. Різниця буде лише в тому з якого боку кнопки.
  • В комплекті крім окулярів йде жорсткий чохол, набір перенісь (мені підходить лише найменше) та кабель для зарядки від USB A.
  • Дві кнопки одна з яких працює як Enter, а інша для циклічної навігації по меню.
  • План тренувань та синхронізація здійснюється за допомогою додатка на смартфоні. На окуляри можна записати 5 планів тренувань. Додаток дозволяє синхронізувати тренування з Training Peaks та Strava. Інтеграція в Garmin Connect не працює і на моє питання служба підтримки відповіла, що вони не мають планів додати завантаження тренувань на Garmin Connect.
  • Програма на смартфоні теоретично вміє план тренувань з Training Peaks написаний у вільній формі перетворювати на власний формат і люди задоволені цією фічею. Але у мене вона жодного разу не спрацювала. Можливо через те, що тренер пише завдання російською переважно.
  • Крім власне плана тренувань де окуляри показують скільки лишилося пливсти чи відпочивати і яке приладдя використовувати можна налаштувати показ з набору інших показників.
  • Тренування може бути на годиннику, окуляри вміють підключатися до нього і показувати інформацію з годинника. Проте скажімо на Garmin Connect чи Training Peaks зробити план на плавання не дуже зручно і там далеко не все можна зробити. А от додаток Form прямо на голову вище і в ньому можна зробити 95% у моєму випадку.
  • Нещодавно додана фіча міряє кут відхилення голови та час повернення голови в нейтральне положення, збирає статистику та дає рекомендації щодо покращення цього аспекту техніки. Я ще не користувався, але люди хто пробували кажуть, що за суб’єктивними відчуттями за 1.5-2 місяці є помітне покращення.
  • Додатково можна під’єднати датчик пульсу (Polar має модель яка якраз на виску має кріпитися) і збирати ще й ці дані.
  • Веб-сервіс Form з планами тренувань, статистикою та іншим коштує $15 на місяць, але перший рік безкоштовно. Навряд чи я буду продовжувати підписку. Можливо якби плавав щодня, але і то наряд чи.
  • З того що я бачив одного заряду має вистачити годин на 5 плавання, тобто заряджати треба не після кожного тренування.

Так як же воно виглядає коли пливеш може тут спитати допитливий читач. А виглядає дуже добре насправді. Суб’єктивно текст (салатно-зелений на майже повністю прозорому сіруватому фоні) висить в сантиметрах 50-70 від очей. Він не заважає бачити все навколо, а коли треба можна фокусуватися на ньому. При цьому не помічаєш, що екран є лише перед одним оком.

Також я не помітив щоб очі якось втомлювалися, взагалі поки що ніякої різниці у порівнянні зі звичайними окулярами. Вірніше вони відчуваються трошки темнішими, але не такими як затемнені окуляри. Поле зору вузьке в тому сенсі, що не так добре і широко видно що по боках. Як наче долоні по боках очей поставив – кут огляду обмежено, але не критично.

Стосовно комфорту – окуляри з середніх. Не найкомфортніші, але з іншого боку годину в них проплавати я зможу. Проблема з тим, що вони іноді пітніють, а їх бризкати чи протирати чимось протипоказано. Тому в басейні час від часу їх знімаю і прополіскую у воді. Також виробник пише, що обов’язково мити чистою водою після кожного тренування.

І ще вони не надто щільно сидять. Перші кілька тренувань їх прямо зривало з мене коли робив розвороти у воді. Але потім підлаштував техніку (і здається став робити розвороти краще завдяки цьому) і тепер цієї проблеми нема.

На сайті виробника – FORM Smart Swimming Goggles | Swim Goggles with Display (formswim.com).

У підсумку – так, це нова, практично революційна технологія яка додає зручності в першу чергу. І у мене нема сумнівів, що через усього кілька років подібні продукти для плавання вже не будуть чимось екзотичним. Але поки що це дуже дорого і більше для ентузіастів та тих кому потрібна нова іграшка для самомотивації.