Charles Stross. Escheton / Чарльз Стросс. Есхатон (2003-2004)

 

По суті ця серія присв’ячена питанню як можна довести що ти розумна істота, а не автомат запрограмованний на певні реакції.

Чомусь багато людей бачать в книгах висміювання СРСР чи інших тоталітарних режимів, хоча як на мене і революціонери тут висміюються так само.

https://www.goodreads.com/series/52277-eschaton

А по формі книги являють собою суміш наукової та психологічної фантастики де жвавий екшн переходить у сюрреалізм та розмірковування про визначення розумності та куди нас веде еволюція.

 

Singularity Sky / Небо сингулярності (2003)

Неймовірна кількість ідей спресована у цій книзі! Проте треба визнати що для непідготовленої людини текст чим далі тим більше буде ставати схожим на маячню.

Отже людство розкидано невеликими поселеннями по Всесвіту, і ось на одній з таких планет мешканцям “поталанило” потрапити під нашестя іншої культури (Фестивалю) набагато більше розвиненою цивілізації яка граючи просто вимикає усі земні технології і прямує собі далі. Планетут “бомбардують” телефонами через які Фестиваль вимагає щоб їх розважали – інформація, історії, теорії, що завгодно. І вони готові щедро платити взамін.

Але усі блага що просто падають на голову людям несуть з собою непередбачувані і дуже сумнівні в плані користі наслідки.

Оцінка на Good Reads – 3.8/5 (https://www.goodreads.com/book/show/81992.Singularity_Sky), моя оцінка – 8/10.

Iron Sunrise / Залізний схід (2004)

 

Планету Нова Москва було знищено, а ті хто вижили присвятили своє життя помсті. У книзі розвивається історія коли месники готові здійснити теракт проти підозрюваного – сусідньої системи яка насправді не винна.

Детективна історія з елементами погоні і бойовика де групи дорослих професіоналів переслідують дівчину-підлітка щоб отримати інформацію для свого розслідування, чи навпаки приховати цю інформацію назавжди.

Оцінка на Good Reads – 3.96/5 (https://www.goodreads.com/book/show/101864.Iron_Sunrise), моя оцінка – 7/10.