Cordwainer Smith. The Instrumentality of Mankind / Кордвайнер Сміт. Інструментарій людства

Це серія, про яку я чомусь навіть не знав до того як почав читати “по списку” найбільш відзначену наукову фантастику за кожен рік – вона є дійсно чимось дуже особливим і не схожим ні на що з того, що мені довелося читати до того.

По-перше, стиль автора, коли він у формі дешевої і примітивної пригодницької фантастики пише про надзвичайно складні речі і концепції – цей стиль доволі складно сприймати і він не кожному сподобається. Я в процесі читання хотів кинути кілька разів, але кожен раз повертався до думки, що мабуть щось таки є в цих книгах раз їх так високо відзначають. І подолавши певну кількість тексту “увійшов у ритм” і далі стало легше.

В книгах є багато ідей які дуже круті і на диво ніким не були після того зкопійовані чи перероблені. Світ Інструментарію – це далеке майбутнє людства де люди живуть щасливо і дуже довго, а через це починають деградувати. Інструментарій є таким собі правлячим органом який ніхто не вибирав і який складається з могутніх самопризначених лордів. Взагалі крім цього Інструментарію який і структури не має в цьому світі по суті нема держав чи якихось установ.

Ще треба відзначити, що збірки оповідань та романи цієї серії виходили у різних комбінаціях та в різний час і описують події з сотнями та тисячами років між ними. А тому дуже складно знайти правильний порядок як читати усе це. Думаю це теж була задумка автора.

Я раджу спробувати цю серію – вона варта того щоб попрацювати в процесі читання.

Уся серія на Good Reads – Instrumentality of Mankind Series by Cordwainer Smith | Goodreads.

The Rediscovery of Man / Перевідкриття людини (1975)

Збірка оповідань в яких йдеться по людей різних професій (дуже незвичних) і про влаштованість цього світу майбутнього в цілому. В цьому світі крім людей є ще так звані недолюди – геномодифіковані тварини з різним рівнем розумності. Призначення цих недолюдей – виконувати роботу яку не хочуть робити люди. Їх не вважають рівними людьми, знищують як лише вони захворіють, коли для них нема роботи чи взагалі за бажання.

Термін “перевідкриття” стосується проекту Інструментарія який для запобігання деградації вирішив відновити деяки старовинні традиції як різні мови, нації, релігії, хвороби та навіть гроші. Проте суті цих старовинних ідей які зникли тисячі років тому вони не дуже розуміють, а тому іноді виходить дуже дивно.

В цілому оповідання хоча і цікаві та вражають фантазією автора, але лишають по собі дещо темні почуття. За стилем та змістом вони варіюють від страшної казки до відвертих жахів.

Оцінки:

Norstrilia / Нострілія (1975)

Планета Ностралія виготовляє і постачає речовину яка дає змогу людям суттєво продовжувати тривалість життя (до сотень, а іноді тисячі років). Мешканці планети дуже консервативні і по суті протистоять усьому світу щоб захистити свої статки. І хоча Ностралія є найбагатшим світом, проте владу все ж таки зберігає Земла, а більш конкретно Інструментарій.

В книзі йдеться про одного з мешканців Ностралії який став найбагатшою людиною всесвіту і по суті купив Землю. Після цього він для збереження власного життя має подорожувати на Землю під виглядом недолюдини.

І так очима іншопланетника з дуже іншої культури автор показую, але практично не пояснює світ Інструментарія.

Часто з цього роману починають збірки творів автора в циклі Інструментарія, але на мою думку його варто читати після оповідань – багато речей будуть більше зрозумілими.

Оцінки: