Jabra Elite 7 Active

Дуже тривалий, навіть занадто тривалий час враховуючи як швидко оновлюються технології моїми улюбленими навушниками для бігу були Jabra Elite 65t. Вдале поєднання хорошого звуку (якість досі на рівні), комфорту, захищеності та легкості управління роблять цю вже доволі стару модель досі привабливою. А враховуючи скільки вони зараз коштують я можу їх сміливо радити – для бігу і тренувань взагалі за таку ціну нічого краще не знайти.

З часом я кілька разів пробував перейти на новіші модель. Так Jabra Elite Active 75t дійсно стали трошки краще в якості звуку (але дійсно лише трошки), легше і менше, покращилися мікрофони та час роботи, магнітні кріплення та менший чохол, безпровідна зарядка – сумарно все це робить оновлення дійсно виправданим. Але я все одно надавав перевагу старішим 65t.

Дуже недовго я також користувався 85t які теж додали ще трошки покращень, але моя модель мала дефект і я її повернув і вирішив її пропустити.

Нарешті прийшов час оновлюватися (частково через те, що мої поточні 65t добігали до свого фіналу) і я вже вирішив спробувати найтоповішу спортивну модель у виробника.

І ось короткий підсумок:

  • Навушники настільки легкі, що на них нема ні крилець, ні яких інших способів кріплення – вони просто тримаються силіконовою насадкою у каналі вуха. До цього доведеться звикати – перші кілька пробіжок постійно було відчуття, що вони випадають. Але насправді сидять і не рухаються.
  • Якість звуку – чергове покращення. Дуже чітко і енергійно усе звучить. Але з тим з’явилося відчуття, що певні стилі звучать краще ніж інші. Надзвичайно звучить інструментальна музика, рок, і все інше де багато енергії і при цьому усе має лишатися розбірливим. Прямо 10 з 10. А вже який дуже важкий метал, чи дуже легка класика я би оцінив на 7/10. Проте повторюся – звук трошки кращий суб’єктивно ніж в молодших моделях.
  • Також стосовно звуку варто зауважити, що ці навушники мають дуже хорошу, близьку до пласкої криву амплітудно-частотних характеристик. Простими словами їх краще лишати на “пласкому” профілі еквалайзера. Хоча якщо ви скажімо слухаєте переважно хіп-хоп то можна трошки басу додати.
  • Управління доволі зручне і здійснюється за допомогою тактильних кнопок які заховані під захисним покриттям – тобто кнопок не видно, але коли їх натискаєш то відчуваєш як вони клацають. Добре зроблено. Одне натиснення на правому – програвання/пауза, одне на лівому – перемикання між режимами ANC (активне шумоподавлення), Hear Trough (підсилення оточуючих звуків), або відключення. Тривале натискання на правому/лівому – збільшити/зменшити гучність. Ну і ще там подвійні та потрійні натискання, але я не користуюся ними і не пам’ятаю, що вони роблять.
  • Якість шумоподавлення – одна з найкращих. Просто дуже добре. Але я бігаю без неї – навушники і самі по собі добре ізолюю зовнішні звуки, а те що пробивається (як попередження від велосипедистів які мене обганяють) я хочу чути. Тому я постійно тримаю їх в режимі off. Якщо ж користуватися у транспорті то вмикав би ANC.
  • Зв’язок з смартфоном чи годинником через Bluetooth 5.2 дуже стабільний. Нема ніяких проблем з положенням пристрою як це було у 75t де скоріш за все крихітні розміри навушників вплинули на розміри та положення антени і переривання звуку були доволі регулярні.
  • Комфорт – один з найкращих, якщо не найкращий у подібному класі. І не в останню чергу завдяки малій вазі та маленьким розмірам. Пару годин взагалі без проблем, довше не пробував ще.
  • Час роботи – 8 годин у навушників, це значно більше ніж будь-кому знадобиться за один раз. А ще підзарядка у чохлі (30 годин) який до того ж може заряджатися безпровідно.
  • Підключення двох пристроїв – колись унікальна для Jabra фіча яка почала з’являтися і у інших виробників. Дуже зручно зпарувати навушники з годинником і телефоном і не перепідключати їх кожного разу коли міняєш пристрій.
  • Захист IP57 – можна не боятися найсильніших дощів, пилюки та іншого такого.

Повна ціна скаладає $180, але я купив свої за $110 коли була акція і вважаю, що за таку ціну нічого кращого в даний момент знайти не можливо.

На сайті виробника – True wireless sports earbuds with Jabra ShakeGrip™ | Jabra Elite 7 Active.

Оновлення від 2023/12/10: хоча моїми улюбленими навушниками на момент написання є Bose QuietComfort Earbuds II проте Jabra мають суттєву перевагу у зимові місяці. А саме апаратні кнопки які працюють під шапкою, в рукавичках і таке інше, а це дуже значна перевага у зимові місяці.