Окуляри для плавання

Тривалий час я писав про моделі які мені подобаються у окремих постах, але вирішив усе зібрати в один великий пост щоб легше було читати.

Рейтинг окулярів для басейну

  1. Zone3 Venator-X
  2. Zone3 Vapour
  3. Speedo MDR 2.4
  4. Speedo Vengeance
  5. i-Sports Pro i-Swim Pro
  6. Arena Python
  7. Speedo Vanquisher 2.0
  8. Aqua Sphere Vista
  9. Aqua Sphere Kayenne

Рейтинг окулярів для відкритої води

  1. Zone3 Vapour
  2. Zone3 Venator-X
  3. Speedo MDR 2.4
  4. Speedo Vengeance
  5. i-Sports Pro i-Swim Pro
  6. Speedo Vanquisher 2.0
  7. Arena Python
  8. Aqua Sphere Kayenne
  9. Aqua Sphere Vista

Бренди/моделі

Aqua Sphere Kayenne

Ціна: $25

Загальні враження: Найпопулярніша модель окулярів серед триатлетів. Основна причина мабуть криється в тому що, по-перше, окуляри доволі великі і дають широкий кут огляду. Як розумієте це триатлоно-специфічна вимога бо там доводиться крутити головою і дивитися куди пливеш.

А друге те що сидять вони близько до очей і менше шансів що їх зтягнути з тебе махнувши рукою по писку.

Недоліки: Власне для мене оте друг з попереднього абзацу і є основним недоліком. Через те що повітря в окулярах менше запітнівають вони набагато швидше.

І одягати їх треба дуже уважно, інакше будуть пропускати.

Тим не менш поставлю їм найвищий бал бо плаваю в них на всіх змаганнях у відкритій воді. Надаю перевагу трошки затемненому склу що сонце, якщо таки світить, не сліпило очі.

Aqua Sphere Vista

Ціна: ~$35

Призначення: Маска для плавання. Це маска, а не окуляри – скло більше, широка резинова прокладка на пів-обличчя. З іншого боку це зовсім не маска для пірнання і в ній можна плавати так само як і в звичайних окулярах для плавання.

Загальні враження: В цій масці я плаваю на всіх триатлонах. На відміну від окулярів Aqua Sphere Kayenne в яких я плавав раніше маска має ряд переваг. По-перше, в ній набагато більше повітря всередині ніж в будь-яких окулярах, а отже і запітніє вона не так сильно і швидко. По-друге, тут простір один на обидва ока, тож якщо вода і затікає то не в одне око (що реально бісить коли не можеш зупинитися і поправити), та і місця знову ж таки більше щоб навіть з якоюсь кількістю води всередині пливти з комфортом. Ну а по-третє, широка резинка дозволяє (теоретично) одягти маску з першого разу так щоб вона не протікала (а для мене це традиційна проблема). Та і сліди після плавання лишаться не під очима, а на щоках та лобі.

Недоліки: Оцінка не максимальна тому що все ж таки не завжди її вдається з першого разу одягти так щоб не текла, доводиться переодягати. Ну та мені з усіми без винятку окулярами так таланить, щось чи я не так роблю, чи з обличчям щось не те. Ну і резина дуже швидко жовкне і маска починає виглядати сильно поношеною дуже швидко (це взагалі характерно для усіх окулярів цього виробника).

На сайті виробника: http://www.aquasphereswim.com/us/products/eye-protection/adults/74

Arena Python

Популярна модель дуже відомого виробника різного обладнання та одягу для плавання і водних видів спорту взагалі. Цю модель я часто бачу на професійних плавцях та триатлетах, а отже вирішив спробувати і собі.

Перші окуляри які я купив виявилися занадто темними для басейну, а тому через деякий час я купив таку саму модель з прозорим (блакитним склом).

Окуляри сидять дуже комфортно, м’яко, можна навіть сказати ніжко. Вид не викривляють взагалі. Ширина огляду не обмежена, а от зверху і знизу видно краї окулярів.

І я би рекомендував їх можливо як найкращі, але це з тих окулярів які треба правильно одягти, що мені, на жаль, не завжди вдається з першого разу. Кілька разів доводиться їх одягати та знімати доки вони не сядуть так, що не протікають. І саме з цієї причини я не можу їх радити для відкритої води – це не ті окуляри які можна легко поправити на ходу. З ними доведеться зупинятися та одягати їх по новій.

Що стосується басейну – так, їх можна радити як зручні. Проте налаштовувати довжину зав’язок не надто зручно і для цього доведеться трошки поморочитися.

При ціні в $20 це дуже хороший варіант (якщо вони вам підходять). На сайті виробника – Python Goggle (arenasport.com).

В комплекті йдуть три перенісся різних розмірів (мені підходить найменше). Також вони йдуть без чохла.

i-Sports Pro i-Swim Pro

На даний момент повна ціна складає $18, але я свого часу купив кілька пар за $15 штука. Чому кілька? Читайте далі.

Це окуляри для плавання які за описом не мають запотівати і які мають сидіти дуже зручно не давлячі на очі та не створюючи характерних кіл навколо очей. Ніякої інформації про виробника я не знайшов, а характеристики на Amazon’і дуже загальні.

Можу сказати що схоже що в окулярах скло, а вірніше пластик, має більшу товщину ніж у звичайних окулярів для плавання. А це дає свої плюси і мінуси.

Також разом з класною коробкою в наборі йдуть простенькі затички у вуха і “прищепка” на ніс. Начебто і не багато додали, а за таку ціну хороший набір виходить.

Перші такі окуляри я купив просто спробувати і вибрав пару із затемненим і дзеркальним склом думаючи про плавання на відкритій воді. Але лише спробувавши їх в басейні (вірніше Олена пробувала спершу, потім я) ми зрозуміли що треба купити такі прозорі. І довгий час обоє плавали виключно в них.

Перша помітна річ – окуляри сідають з першого разу і не пропускають воду взагалі. Тобто їх не треба підсовувати якось, підстроювати. Це перші в моєму житті такі окуляри для плавання які просто одяг і поплив. Перші пару разів були неприємні відчуття в переніссі після довгого плавання, але швидко минулося. І кіл навколо очей нема як і обіцяли!

До того ж вони і справді майже не запотівають. Ну тобто краще все ж таки похекати чи поплювати в них перед тим як одягти, але ніякого спеціального продукту типу Barracuda Defogger використовувати не треба.

Оцінка на Amazon – 4.3/5 (https://www.amazon.com/gp/product/B00VYND68U), моя оцінка – 9/10.

Звісно ж можна знайти і недоліки якщо постаратися. Мої нарікання пов’язані з видимістю в окулярах. Хоча вони не запотівають проте видно в них не так добре як в усіх інших що були у мене. І якщо у вас не надто добрий зір то легка замутненість і викривленість може бути проблемою. І наприклад цифри на своєму Garmin Forerunner 910xt я можу прочитати лише якщо підносити руку дуже близько до очей.

Друга проблема (не суттєва для мене) може бути пов’язана з тим що окуляри мають широку і товсту резинку яку може буте проблематично натягнути на чи під шапочку, а з більшістю плеєрів взагалі не можна буде використовувати.

Speedo MDR 2.4

Тривалий час я був дуже задоволений окулярами для плавання i-Sports Pro i-Swim Pro і досі вважаю їх одними з найкращих що можна знайти взагалі. Але якось десь прочитав рекомендацію до ось цієї моделі Speed де було зауважено що окуляри дуже комфортні і вирішив спробувати і їх.

Отже за $20 маємо дуже м’які окуляри з великим кутом огляду. М’які вони завдяки тому що гумовий прошарок між склом та шкірою обличчя має багато додаткового матеріалу і тиск завдяки цьому розподіляється по більшій площі. І також ці окуляри лишають по собі значно менш помітні кола під очима після плавання.

Ніякої проблеми проплавати у них годину і більше в плані комфорту не виникає.

Також мені подобається широкий кут огляду. Звісно є певні викривлення, але звикнути до них вдалося дуже швидко.

Окуляри легко регулювати як одягнені так і зняті. Проте ширина перенісся фіксована.

Чесно скажу що у мене не рідко буває що окуляри потроху течуть і доводиться їх знімати/одягати по кілька разів за тренування. Хоча буває і так що одягнув і все тренування без жодного протікання проходить. Через це я мабуть би не ризикував плавати у них на відкритій воді. Але навіть ці протікання я прощаю їм за їх комфорт.

Оцінки:

Speedo Vengeance

Коли ми були в Ісландії то ходили там в аква-парк. А в тому парку був чудовий 50-метровий відкритий басейн. І звісно у нас з собою не було окулярів для плавання. А плавати хотілося. Там на місці продавалися окуляри, але в наявності була усього одна модель – та на яку я зараз пишу рецензію.

Про цю модель я ніколи раніше не чув і до того мав лише досвід з окулярами Baja (вже не випускають) та MDR 2.4 від цього виробника. У Олени свого часу були подібні до цієї моделі Speedo Vanquisher, але на мені вони страшенно текли і я плавати в них не зміг. Оскільки ця модель була дуже схожа на Vanquisher – тоненькі, до повної відсутності гумові прокладки між лінзами та шкірою я боявся що вони теж одразу почнуть текти і плавати не зможу.

Як же приємно я був вражений коли окуляри не лише не текли, але і сиділи комфортно буквально з першої ж спроби! Я привіз їх з собою додому і ще кілька разів плавав в басейні і кожного разу все з ними було просто чудово.

І ось тут час сказати про недоліки. Перший – ця модель не продається в США. Ні в звичайних магазинах, ні навіть в інтернеті. Її можна замовити з Європи, але це якось марудно і довго.

І другий недолік – ця модель існує лише з затемненими і дзеркальними лінзами. Це чудово для плавання на відкритій воді, але в басейні в них реально темно. Я пробував дуже схожі моделі від Speedo, але жодна з них не є такою комфортною і усі вони течуть (наприклад – Speedo Vanquisher 2.0).

Ціна – в районі $25.

Моя оцінка – 9/10.

На сайті виробника – https://www.speedo.com/international/en/vengeance-mirror-goggle/811324B982.html.

Speedo Vanquisher 2.0

Колись я писав про окуляри для плавання Speedo Vengeance які вимушено купив в Ісландії і про які думав, що вони будуть незручні і будуть текти, але які виявилися зручними і класними взагалі. Головний недолік тієї моделі в тому, що у неї нема варіанту з прозорим склом, а усі затемнені варіанти аж занадто темні для басейну.

Так ось ця модель зовні неймовірно схожа на Vengeance, але існує в прозорому варіанті. І звісно вона на мені протікає :(

Щоб бути більш точним – ця модель тече не мені 4 з 5 разів. Тобто на тренуванні проплив відрізок, зняв, одягнув заново, повторив. Жодного разу не було такого, щоб я їх одягнув і вони не текли. Не можу зрозуміти в чім проблема – пробував вже все що можна придумати, ні, доводиться одягати їх заново знову і знову. При цьому у Олени вони не течуть і взагалі їй ця модель подобається.

А коли вони у мене не течуть то розумію, що насправді окуляри класні – гарний огляд, нема ніяких викривлень навіть на периферії зору, можна проплавати доволі тривалий час в них без болісних почуттів…

Ціна складає $19, на сайті виробника – https://www.speedousa.com/vanquisher-20-goggle-style-7750128.

Zone3 Vapour

Коли я спробував гідрокостюм від цього виробника (Zone3 Vanquish) він мені сподобався в тому числі своєю якістю (як матеріалів так і виготовлення). І враховуючи, що у Zone3 є повна лінійка продуктів для плавання та триатлону захотілося спробувати і іншу їх продукцію.

Доволі висока ціна ($45 за цю модель) якийсь час мене відлякувала, але потім я таки знайшов знижку і купив ці окуляри за $36.

Зовні вони виглядають трошки масивно і дещо нагадують Aqua Sphere Vista, але звісно більш сучасні і значно менші. Проте коли їх одягаєш ні великий відносно розмір, ні профіль що далеко вперед мав би виступати не відчуваються.

Перше що помічаєш – окуляри комфортні. Дуже м’які, ніде не давлять, м’яко сидять навколо очей.

Друге – моя затемнена модель дійсно добре затемнює, але при цьому чіткість і видимість зберігається.

Окуляри не надто сильно пітніють зсередини навіть у холодну погоду.

Їх легко одягати і знімати, великий кут огляду і так само легко регулювати наскільки затягнений пасок.

На жаль на одному зі стартів з незрозумілих причин одне око в мене протікало. Проте усі інші рази як в басейні так і на змаганнях усе було добре.

Коротше я задоволений.

На сайті виробника – Vapour Swim Goggles – Zone3 USA.

Zone3 Venator-X

Хоча продукція цієї компанії доволі дорога (ця модель коштує $50, на сайті виробника – Venator-X Swim Goggles – Zone3 USA), але я на момент написання дуже до неї схиляюся через те, що гідрокостюм Zone3 Vanquish мені дуже подобається. А отже накупив собі у них плавок (теж дуже подобаються), шкарпетки та шапку для холодної води (дуже непогані) та іншого (сумки, лопатки, …).

Ця модель окулярів по-перше дуже комфортна. І це з тих моделей які не треба туго затягувати. Натомість якщо м’які чашечки окулярів розмістити правильно, то їх можна доволі легко накладати. Отже комфорт – це плюс.

Окуляри добре сидять і при необхідності їх можна поправити на ходу. Також зручно регулювати силу натягнення гумової стрічки – на боках окулярів є такі собі замочки з кнопкою для полегшення натягнення. А інакше просто затягуєш і все.

У мене є як прозора модель для басейну так і сильно затемнення для плавання на відкритій воді. І в принципі з усіх їх варіації кольорів, що я їх пробував усі дуже приємні.