Ian Watson. The Embedding / Ян Уотсон. Ембедінг (1973)

Також назву книги можна перекласти як “Вбудовування”.

З першого погляду книга має бути ледь не неперевершеною. Перша причина – тут три цікаві самі по собі історії мають переплітатися. Перша історія про прибуття на Землю іншопланетян які розкривають деякі таємниці функціонування Всесвіту і пропонують проривні знання в обмін на кілька специфічних людських мізків.

Друга історія про магічні ритуали (та багато наркотиків) племені в джунглях Амазонки. На додачу там йде будова плотини, діють партизани і таке інше.

І третя історія про експерименти над дітьми які ростуть без контакту з зовнішнім світом та іншими людьми. І навіть мова якої їх вчать користуватися штучна і неймовірно складна.

А у підсумку вийшла чомусь суцільна балаканина. Тобто щось там відбувається, герої рухаються, щось вибухає, якісь конфлікти. Але при цьому жодна історія так і не доведена до кінця і сенс цієї книги як і те, що автор намагався сказати лишається незрозумілим.

Проте якщо глянути на рік першого видання то можна сказати, що книга дійсно випередила свій час і тоді фантастику так практично ніхто не писав.

Оцінки: