Saucony Endorphin Speed 2

За останні 3 роки бігові кросівки з карбоновою пластиною як Nike ZoomX Vaporfly NEXT% з яких все і почалося з чогось надзвичайного стали доволі повсякденним елементом спортивного обладнання яким користуються навіть пересічні любителі. До того ж практично всі основні виробники бігових кросівок зараз мають свої моделі (часто більше однієї) подібних так званих “супер-кросівок”.

І хоча технологія карбонової вставки дає певні переваги (підвищує ефективність, заощаджує енергію, захищає ноги, або навіть усе разом) тим не менш у них є і певні недоліки через які не всі і не завжди користуються супер-кросівками.

Одна з головних причин в тому, що кросівки ці націлено саме на змагання, а отже повсякденні тренування в них робити не надто розумно, та і до техніки бігу вони висувають значно вищі вимоги. Ще можна згадати помітно вищу ціну і значно менший час життя. І так далі.

Тому деякі компанії створили так звані моделі-компаньйони які дуже схожі на супер-кросівки, але не такі вибагливі, дешевші, довше служать і “заощаджують” ноги. Ось ця модель якраз і є компаньйоном до супер-кросівок Saucony Endorphin Pro. Причому ця модель вийшла настільки вдалою, що багато хто вибирає її навіть для змагань – різниця у вазі та віддачі енергії практично не помітна, і при цьому відчуваються кросівки значно м’якіше на нозі.

Особливістю цієї моделі є наявність поліурієтанової пластини – не карбон, але все ж таки з пластиною. А тому відчуття дуже подібні. І при ціні в $160 (на сайті виробника – https://www.saucony.com/en/endorphin-speed-2/50612M.html) вони не те щоб дешеві, але помітно дешевші за версію з карбоновою пластиною. До того ж мені вдалося купити за $100.

Усіма характеристиками кросівки ледь помітно програють “старшій” моделі і їх можна легко порівнювати з супер-кросівками інших виробників: вага у 224 грами, підйом в 8 міліметрів, пружній матеріал підошви, тонкий верх який щільно облягає стопу і не рухається взагалі, тоненький язичок який сидить на місці, доволі добре продумана шнуровка.

Мене кожного разу як їх одягаю вражає те наскільки пружною відчувається підошва – вона наче трошки підкидає вгору навіть коли просто йдеш. При цьому зізнаюся я не відчуваю ефекту пластини. Але кросівки безумовно швидкі і люблять високий темп. Вони не відчуваються такими агресивними як старша модель, але в той же час не відчуваю я і будь-яких обмежень. І цілком вийшов би на старт в цій моделі.