Philipp Dettmer. Immune / Філіпп Деттмер. Імунна система (2021)

Повна назва книги “Immune: a Journey into the Mysterious System that Keeps You Alive” – “Імунна система: подорож містичною системою завдяки якій ви живі”.

Книга від автора чудового науково популярного YouTube-каналу Kurzgesagt – In a Nutshell про імунну систему людини. Книга науково-популярна, тобто не вимагає спеціальних знань і призначення для не надто підготовлених читачів.

Стосовно змісту – у книзі послідовно розглядаються захисні системи організму як шкіра, зовнішні та внутрішні слизові оболонки. Потім книга переходить до більш прихованих механізмів. І чим більше читаєш тим більше розумієш наскільки наша імунна система складна (все ж таки їй 1.5 мільярди років) і можливо навіть складніша за наш мозок.

Найважливіша і найскладніша частина книги це саме її середина – про усю систему та її компоненти в цілому, про їх взаємодію, активацію, баланс і так далі. Читаєш і розумієш наскільки все це на лезі ножа балансує постійно. При цьому автор хоча і нагадує, що в реальності все складніше, але показує картину роботи системи і її компонентів у спрощеному і зрозумілому вигляді.

Книгу завершують глави про вакцинацію, епідемії (грипу наприклад) та сучасні хвороби як СНІД та Коронавірус.

Мені дуже сподобалося і я раджу цю книгу усім без випадку.

Додатково зроблено книгу дуже якісно – ілюстрації інформативні, шрифт красивий і читабельний, папір яскраво-білий і товстий, обкладинка не витирається. Коротше класна книга як в свою бібліотеку так і на подарунок.

Оцінки: