Heihox Hand Coffee Grinder

Якщо цікавишся кавою хоча б на протязі пари років то неминуче від чогось “не хочу цим паритися, просто хочу непогану каву з мінімумом зусиль”, тобто Nespresso (також читай Альтернативи Капсулам Nespresso)… так ось – неминуче перейдеш до покупки зерен та почнеш їх сам молоти.

Що стосується зерен то у нас підписка на Atlas Coffee Club та Trade Coffee. І якийсь час для кемекса, французького пресу та аеропресу молов каву дешевою електричною кава-молотилкою. Але дуже швидко розумієш – це не найкращий спосіб. Справа в тому, що машинка така хоч і називається кава-молотилкою, але підходить лише для цукру та інших подібних речей. Головна проблема – нерівномірний помол.

Для хорошої кави (і це помітно навіть мені) бажано щоб розмір частинок був максимально однаковим – інакше смак виходить “замиленим” і в каві практично нічого не чути, що робить хорошу (читай “дорожчу” каву) такою, що її не відрізниш від поганої.

І друга проблема – ту саму дрібноту помолу ніяк не можна проконтролювати.

Почитавши і подивившись огляди я швидко зрозумів, що мінімально пристойними каво-молотилками вважаються такі, ціна за які складає $500 і більше. Це електричні машинки які можуть за секунди розмолоти потрібну порцію.

Не готовий був викладати такі гроші (і не знав чи відчую різницю взагалі) і почав дивитися на ручні молотилки. І ось ця про яку я пишу у багатьох оглядах оцінена дуже високо, що особливо приємно враховуючи її відносно невисоку ціну в $60.

Зроблено її дуже якісно з матеріалів ні колір ні форма яких не змінилися за більше ніж пів-року використання. Всередині вона містить два сталеві жорнови (тобто прослужить кілька років мінімум), а дрібність помолу регулюється гвинтом з кроками.

Мінусом можна назвати те, що більше ніж 30 грамів за раз в ній не перемелеш. Але для кемекса на двох я зараз мелю 28 грамів, для аеропресу – 14 грамів на порцію, для французького пресу – 20 грамів, а для багаторазових капсул Nespresso так і взагалі 5 грамів на капсулу.

Що стосується дрібності помолу – навіть я відчуваю різницю. Кожного разу по підписці ми отримуємо нову каву і перші 2-3 заварки знаходжу більш підходящий розмір помолу. І це реально працює – можу зробити каву більш “масивною” (тобто більше чути саме міцність кави), або якщо подобаються певні нотки (мені подобається легка кислинка) – можна і цього додати.

Ще один мінус мабуть в тому, що її не знайдеш більше ніде як на Amazon (https://www.amazon.com/gp/product/B07ZNXQF4S) і не зрозуміло, що це за виробник і хто їх взагалі виготовляє. Але це мабуть суттєво лишу якщо у вас в країні Amazon не працює.

У підсумку – для тих хто готовий докласти трошки більше зусиль для кращої кави, але не готовий інвестувати в електричну машинку – можна брати сміливо, розчаровані не будете.