Гіпербарична камера

Або англійською hyperbaric – лікування та відновлення організму за допомогою тиску вище ніж на рівні моря і багатшого киснем повітря. Почитати про те як воно працює, коли і для чого використовують можна ось тут – Гіпербарична медицина — Вікіпедія (wikipedia.org).

Камера ззовні.

Якщо дуже спрощено (і цілком можливо я десь помиляюся в своїх поясненнях) то завдяки вищому тиску і більшій кількості кисню цей самий кисень у більшій кількості доходить до ділянок організму (як мікро-капіляри) де зазвичай його буває дуже мало.

Відомо і багаторазово підтверджено, що відновлення після операцій відбувається набагато швидше з використанням камери і також знижує кількість болісних та неприємних почуттів.

Для звичайних людей (і спортсменів-аматорів) користь камери додатково проявляється в тому, що киснем збагачуються тканини (переважно м’язи) які найбільше виснажуються під час тренувань. Також є певний ефект накопичення кисню, і хоча накопичується його надзвичайно мало, проте можна мати якийсь запас перед змаганнями який теоретично додасть кілька відсотків до результату.

Вид зсередини.

Знайомі боді-білдери та павер-ліфтери (це ті хто піднімають якомога більше ваги) говорять, що після камери відчувають наче дихати стає вдвічі легше і з’являється енергія, що хочеться бігати і стрибати.

Я нічого такого не помітив (що нормально для тих хто займається спортом де фокус на витривалість), тобто взагалі нічого не міняється після камери. А от тренування наступного дня проходить легше. Не в тому сенсі, що я можу робити більше чи швидше, а в тому, що відчувається все не так важко. А отже відновлення теж відбувається швидше і можна робити більші навантаження в довготерміновому плані.

Маска потрібна для кращого насичення легень киснем.

Ми вже кілька місяців робимо подібну процедуру раз на два тижні. Чи справді ефект вартий доволі високої ціни, чи це самонавіювання? Тут сказати важко, але як мінімум шкоди не має бути згідно того, що зараз відомо медицині про використання камери. І схоже, що у довготерміновому плані позитивний ефект має бути помітним. І як я вже згадав вище чисто суб’єктивно важкі тренування можна переносити трошки легше і в цілому ноги не палають вночі, нема давно тих неприємних почуттів які завжди були раніше у м’язах.

Сама процедура доволі проста – залазиш у камеру, її герметизують, потім 5 хвилин зростає тиск, годину лежиш (я більшість часу сплю, іноді читаю), 5 хвилин тиск падає і все.

Тиск до якого доводять камеру коли я в ній.

Що стосується ціни – це дорого. На цьому поки і обмежимося інформацією :)