Stephen King. If It Bleeds / Стівен Кінг. Кров притягує (2020)

Одразу поясню свій переклад назви. Вираз if it bleads, it leads дослівно перекладається як “якщо воно стікає кров’ю – воно приверне увагу”. А використовують цю фразу в сенсі якщо були жертви, вбивства чи щось інше то це обов’язково притягне пресу і репортерів.

Книга складається з чотирьох доволі непоганих повістей, але жодну з них не доведено до стану щоб назвати їх повність кінговськими творами:

  • Телефон містера Харрігана – про те як мрець виконує побажання висловлені йому через мобільний телефон. Історія обривається після першого ж поганого бажання коли герой вирішив “досить” і знищив канал зв’зку.
  • Дякуємо, Чак – про життя людини у свідомості якої був цілий світ (як і в кожного з нас) і про те як цей внутрішній Всесвіт гине разом зі смертю людини.
  • Кров притягує – істота яка живиться людським горем живе серед нас, імітує людину і працює репортером. Ця історія найдовша і найкраще пропрацьована і могла б вирости у непогану книгу. Також це логічне продовження іншої повісті автора (деякі герої ті самі).
  • Щур – письменник у глушині ізольовано пише свій шедевр, хворіє, бачить щура, щур йому обіцяє виконати бажання (написати книгу), але ціна за це страшна і непередбачувана. Доволі типова для Кінга тема – у нього таких книг та оповідань мабуть більше десятка.

В цілому збірка непогана і відносна слабкість історій приховується їх меншим обсягом. Цілком можна читати в потягу чи літаку.

Оцінки: