Nike ZoomX Invincible

Повна назва цієї моделі – Nike ZoomX Invincible Run Flyknit.

Купив я її через те, що не міг знайти нормальну заміну для Hoka One One Clifton 4 – усі новіші моделі завузькі для мене, щось типу NewBalance More 3 не знайдеш у продажу, а куплені Brooks Glycerin 19 виявилися занадто повільними за відчуттями. Тож подивившись огляди і порівняння вирішив спробувати цю модель.

І враження у мене одночасно і хороші і погані. З хорошого – кросівки неймовірно комфортні щоб у них ходити. Вони м’які, пружні, добре сидять на нозі і аж просяться в них побігти.

М’якість досягається за рахунок ZoomX – матеріалу підошви. Тут його надзвичайно багато без будь-яких стабілізуючих прошарків. Проте така м’якість має і негативний ефект – підошва кросівок трошки “плаває” під час приземлення та відштовхування. І щоб усунути цей ефект підошву зробили значно ширшою ніж у звичайних кросівок. Також щоб не плавала п’ята підошву зафіксовано до верху двома пластиковими дужками.

А під час бігу проявляються для мене особисто ще й інші не дуже хороші моменти:

  • Дивний і наче не надто товстий язичок починає доволі швидко передавлювати стопу і постійно відчувається.
  • Рокер, тобто крутий вигин від середини стопи до носка хоча і дозволяє швидко і правильно відштовхуватися як би нога не приземлилася, але і через те, що під пальцями практично нема матеріалу вони починають трошки затікати. Не так щоб це було боляче, але все одно. Я цей ефект починаю відчувати вже через 30 хвилин.
  • Якщо приземлюватися на середину стопи (до чого прагну я) то іноді відчуваєш всю ту купу матеріалу на п’ятці яка наче аж заважає. А якщо приземлюватися на носок (наприклад під час прискорень) то майже вся підошва не використовується взагалі.

В цілому ці кросівки непогані, але пробігши в них більше 60 км я не можу сказати, що мені хочеться в них бігати найбільше.

За відчуттями ці кросівки для середнього і повільного темпу і мають сподобатися тим хто приземлюється виключно на п’яту.

В кросівках відносно легко можна прискоритися (хоча і не миттєво), але в них відчуваєш наче біжиш швидше ніж насправді на відміну від Nike ZoomX Vaporfly NEXT% де біжиш значно швидше ніж здається. Проте я би в них не лише на змагання не виходив, але навіть і швидкісні інтервали б не бігав.

Характеристики:

  • Ціна – $180. Це доволі нова модель і мені не доводилося бачити знижки на неї.
  • Вага – 280 гр. Не найлегші кросівки, але відчуваються легкими і достатньо пружніми.
  • Підйом – 9 мм. Трошки занадто, але для розслабленого бігу нормально.
  • На сайті виробника – Nike ZoomX Invincible Run Flyknit Men’s Running Shoe. Nike.com.