Poul Anderson. Flight to Forever / Пол Андерсон. Політ у вічність (1950)

Ця книга, а вірніше доволі коротка повість цікава в першу чергу тим, що містить у собі дві ідеї які автор згодом реалізував у повноцінних вже книгах, а саме у книгах “Тау Нуль” та “Човен та мільйони років“.

Винахідник машини часу відправляється у подорож в майбутнє де з’ясовує, що через природу часу повернення назад у минули більше ніж на певний відрізок часу вимагає нескінченого запасу енергії. І тому він рушає все далі і далі в майбутнє з надією отримати рішення своєї проблеми від людей та цивілізацій майбутнього.

В процесі подорожі він неодноразово спостерігає падіння та відродження людських та галактичних навіть цивілізацій, зустрічається з богоподібними створіннями і нарешті добирається до моменту смерті Всесвіту…

Все це краще і винахідливіше розказано у двох вище згаданих книгах. Але що ще цікавого тут можна знайти таке це уява людей 50-х років про те яким може бути близьке, віддалене і абсолютно далеке майбутнє. Читаючи таке розумієш наскільки невірні, а у майбутньому і смішними будуть виглядати наші уявлення про майбутнє в тому самому майбутньому.

Оцінки: