Nike ZoomX Vaporfly NEXT%

Коли весь світ зійшов з глузду з приводу бігових кросівок від Nike з карбоновими вставками можна інших і себе скільки завгодно переконувати, що все це індивідуально і що моделі від інших виробників можуть працювати краще у кожному конкретному випадку… Але все одно лишається і сумнів і бажання спробувати подібні кросівки саме від Nike – не дарма ж усі останні рекорди та перемоги на марафонах зроблено саме в таких кросівках.

І хоча мені дуже подобаються Saucony Endorphin Pro і я думаю, що на триатлонах скоріш за все саме в них буду бігати проте як лише з’явилася ця модель в наявності я її купив.

Після кількох пробіжок (у нас вже кілька місяців холодно і дуже мокро) в суху погоду можу вже щось певне сказати.

Ціна в $250 безумовно є надзвичайно високою. Тим більше враховуючи, що кросівки витримують максимум 300 км. Але їх зроблено з єдиною ціллю – бути легкими і швидкими за будь-яку ціну.

На нозі кросівки відчуваються легкими і доволі щільно сидять – ще б трошки і було б занадто туго. При цьому матеріал верху прозорий, а язичок коли підтягую то аж страшно, що розірву кросівок легким зусиллям.

Ці кросівки примушують підвищувати темп – і викривлення підошви яке швидко перекатує з середини стопи на носок, і пружність завдяки карбоновій вставці просто штовхають бігти швидше. Тобто у цих кросівках в прямому сенсі дуже важко, якщо взагалі не можливо бігати повільно і розслаблено.

При цьому п’ятка дуже м’яка чого я не очікував. Ці кросівки вимагають приземлення на середину стопи, або на носок – інакше їх механіка не буде працювати.

Що стосується прискорень то в цій моделі я відчуваю в прямому сенсі, що у інших легких та швидких кросівок є наче якась затримка між тим як додаєш зусилля та збільшенням швидкості. В цих же кросівках враження таке, що лише подумав додати, а вже біжиш швидше. Ну та власне любителе доволі часто пишуть відгуки про те, що ця модель примушує їх бігти значно швидше ніж вони планували. Тобто на відміну від тих же Saucone ця модель дає відчути роботу вставки навіть на нижчому темпі.

Я не ризикнув би бігти в цих кросівках марафон – все ж таки мій темп не такий високий. А от 10 км – з задоволенням. Можливо навіть пів-марафон якщо профіль відносно плаский.

Згодом (після хоча б 100 км) можливо ще щось додам.

На сайті виробника – Nike ZoomX Vaporfly NEXT% Running Shoe. Nike.com.

Оновлення від 2021-04-07: Пробігши в цих кросівках “роботу” тривалістю в 1 годину (розминка, багато коротких інтервалів поміркованої швидкості, заминка) я відчув які вони тугі на моїй стопі, особливо в середній частині. Зняти їх було полегшення.

І хоча це відчуття не заважало прискорюватися та уповільнюватися було воно проте не надто приємним і нагадало як на початку у мене був дуже схожий дискомформ у велотуфлях Sidi.

До того ж з’ясувалося, що еластичні повороски не найкращий варіант – від них теж певний дискомфорт.

Поки що думаю чи варто ризикувати бігти в таких пів-марафон, чи краще все ж таки брати більш традиційні Saucony Endorphin Pro для цього. Або треба зовсім тоненькі шкарпетки пробувати. Ну і відповідно оригінальні шнурки поки що поставив назад.

В усьому іншому добре – кросівкі легкі, м’які, легко прискрюються. Саме те що треба для змагань.