Chemex

Кемекс (не “чемекс” чи ще якось!) – заварник для приготування фільтрованої кави та одночасно назва бренду.

За нещодавніми дослідженнями з майже 300 тисяч учасників в скандинавських країнах саме фільтрована кава є не лише найменш шкідливою, але навіть корисною для здоров’я. У групи яка регулярно вживала фільтровану каву (2-4 чашки в день) статистично менше проблем з серцем та судинною системою навіть у порівнянні з тими хто не п’є каву взагалі. І там же було показано, що френч прес є найгіршим способом приготування.

Справа в тому, що у кавових зернах є велика кількість не надто корисних олій які і створюють проблеми судинам. Коли кава “настроється” як у френч пресі то уся ця олія опиняється в напої. А у кемексі вода просто тече через мелену каву і фільтр і олії не встигають і не можуть потрапити у напій.

Проте є і мінуси. Фільтрована кава має значно слабший смак і до того ж він не таких виразний у нотках які відрізняють каву з різних регіонів та різної прожарки. А запах так і ще слабший. Та це і відчутно коли п’єш – наче просто вода по консистенції. Хоча за кольром ніяких відміннотей.

Ну і відповідно френч прес чи еспресо зроблене в машинці дає сильний арома, а у смаку можна дуже легко навіть не спеціалісту відчути особливості кожної конкретної кави.

При ціні в $45 (версія на 4 чашки, без ручки) кемекс варто мати, або можна спробувати знайти дешевший аналог – зараз їх роблять вже багато контор. Алу і Chemex можна знайти дешевші заварники – менші, вужчи, з ручкою і так далі.

Що стосується фільтрів то їх теж є великий вибір, але треба брати якісні щоб у напої потім не відчувався присмак паперу. Фільтри Chemex якщо їх брати пачкою по 100 штук обходяться по 20 центів на штуку.

Сайт виробника – https://www.chemexcoffeemaker.com/.