Vasa Trainer Pro

У часи пандемії з якої весь світ ніяк не може вибратися вже майже рік неймовірним попитом користуються різноманітні пристрої для тренувань вдома. Свого часу придбавши вело-тренажери Wahoo KICKR та Wahoo KICKR SNAP не лише можу ховатися від вірусу в гаражі, але і проводити тренування які інакше було б важко робити на нашому рел’єфі. Що ж стосується іншого обладнання як станки, штанги і навіть елементарні гантелі – все це зараз стало дуже дорого, а дещо взагалі не можна купити.

Що ж стосується плавання то ситуація ще складніша. В нашій місцині 9 з 12 місяців занадто холодні щоб плавати у відкритій воді. А басейни вже вдруге закривають.

До певної міри рішенням можуть стати корди як NZ StrechCordz, але в найкращому разі за їх допомогою можна задіювати потрібні м’язи, проте і положення тіла і реалістичність повністю втрачається. Це як тренуватися бігати присідаючі на одній нозі по черзі.

А ось така проста річ як невеличка лавочка на рейці дозволяє трохи краще імітувати плавання – руки можуть рухатися дуже близько до того як це має бути у воді, тіло у горизонтальній позиції і навіть можна імітувати різну техніку.

Звісно щось подібне можна зробити і самому, але для цього треба мати прямі руки, інструменти, матеріали, а головне час і бажання.

Ось тому я і купив цей станок для плавання. Не зважаючи на доволі високу ціну в $1050 на них доволі велики черга (принаймні в США) і мені довелося чекати щоб моє замовлення розглянули аж цілий місяць.

Усе приїхало у двох великих коробках, не надто важких проте. Я самотужки усе зібрав доволі швидко за допомогою інструкцій та інструментів всередині – весь процес зайняв не більше 20 хвилин.

Користуюся вже 9 місяців на момент написання і маю лише позитивні враження. Все працює точно як очікуєш як воно мало б. Можна регулювати кут нахилу рейки (відповідно змінюючи зусилля яке треба робити) – це теж робиться за секунди. А для тих кому не вистачає навантаження виробник продає більш жорсткий корд.

Якщо спробувати пояснити як воно працює то вийде щось таке – мотузка закріплена на лопатках проходить через колісчатка під “сідушкою”. Таким чином якщо доклати зусилля обома руками то сідушка поїде вперед. Якщо ж задіяти лише одну руку то друга просто відійде назад. Для того щоб лавочка не стрибала вперед надто швидко і поверталася на місце її до рами притягує корд. Ось це і вся конструкція.

Мабуть єдине доповнення яке особисто мені мало б сенс купити – це більші лопатки. Іноді у мене починають боліти пальці в тих місцях де лопатки врізаються в долоні. Але це не було ніколи такою проблемою щоб я не міг завершити тренування.

Тренажер на сайті виробника – https://vasatrainer.com/product/vasa-swim-trainer-bench/.

У виробника також є вдвічі дорожчий тренажер який вимірює зусилля і в якому кожна рука ізольована. Також можна встановлювати силу супротиву. Але нічого з цього мені не потрібно і навряд чи буде потрібне колись.

Як на мене – класна річ і обов’язкова (або дуже рекомендована) для “сухого” плавання.