Ira Levin, Peter Straub. The Stepford Wives / Айра Левін, Пітер Страуб. Жінки Степфорда (1972)

На момент виходу книга була надзвичайно вражаючою і містила в собі не просто напружену і таємничу та тревожну історію, але і питання на яке американське суспільство лише почало шукати відповідь. А саме – коли жінки отримують таку саму освіту і світогляд, що і чоловіки, але не мають з різних причин можливості самореалізуватися та робити те що їм більше до вподоби – який вибір у них є?

В книзі йдеться про життя маленького містечка в якому новоприбула героїня відчуває себе серед інших жінок як наче серед роботів з реклами. Всі жінки виглядають ідеально і весь час проводять прибираючи свої будинки та готуючи їжу.

Головна героїня яка не погоджується з таким станом речей підозрює якісь страшні таємниці і починає досліджувати історію містечка де відкриває дивні речі.

Книга не пояснює що і як сталося з жінками міста, але перетворення головної героїні на одну з них є гарним фіналом.

Проте після виходу книги вже багато разів щось подібне було написано і знято. І оскільки зроблено це було з різними вигадливими та шокуючими подробицями то цією книгою здивувати читача не можна. Цікава вона більше як визначна книга свого часу. Плюс добре написана і легко та швидко читається. Крім того на сьогодні цю книгу вже не можна називати фантастикою.

Оцінки: