MusicBee

Музичний плеєр та каталогізатор музики для PC яким я користуюся вже більше 5 років. Чому саме цей плеєр і в чому його переваги? Далі постараюся саме це і пояснити додаючи відповідні недоліки. І хоча я цю програму люблю і раджу свій огляд спробую зробити максимально критичним.

Ціна, розповсюдження, підтримка

Як я вже сказав програма є безкоштовною – це плюс. Офіційний сайт – https://getmusicbee.com/, там же можна викачати останню та попередні версії. Там же можна знайти деякі доповнення, візуальні теми та інше.

Підтримка здійснюється автором програми та ентузіастами за допомогою форуму https://getmusicbee.com/forum/. Те що за програмою нема команди розробників – це мінус і ризик, що в одни момент будь-яка розробка і підтримка зупиниться.

Коди програми закриті, а це є величезним мінусом. Не лише через те, що не можна щось виправити чи вдосконалити (а у мене були ідеї і бажання свого часу), але і через те, що просто не можна особливо довіряти коду однієї людини.

Платформи

MusicBee існує лише для Windows (7 та наступні версії), що теж є великим мінусом – хотілося б мати порт на Mac та Android.

Програма існує в “портабельній” версії, тобто такій що не потребує інсталяції.

Розширення, доповнення

Плагіни (https://getmusicbee.com/addons/s/?type=2) додають функціональності, але велика кількість з них на мою думку насправді мало кому потрібні. Я використовую лише такі:

Що стосується скінів (https://getmusicbee.com/addons/s/?type=1) то їх очікувано багато, але по суті вони є варіаціями різними лише кольорами – у програми є певні обмеження з налаштування інтерфейсу (про це далі).

Також є візуалізатори (https://getmusicbee.com/addons/s/?type=3) яких за всі роки зробили усього 3 штуки. Але як на мене це абсолютно не потрібна річ.

Є ще так звані “режими кінотеатру” (https://getmusicbee.com/addons/s/?type=4) – в цьому режимі на весь екран виводяться картинки виконавців і таке інше.

Конфігурація та інтерфейс

MusicBee можна доволі гнучко налаштовувати: розташування елементів на панелях, самі панелі і таке інше. Можна організувати музику по виконацях, чи по жанру, можна визначити яку інформацію показувати та як групувати композиції.

При цьому налаштування програми доволі заплутані і до того ж їх практично неможливо перенести з системи на систему – хоча така можливість є мені так і не вдалося її примусити належно працювати.

Те ж саме (неможливість перенесення) стосується і бібілотеки музики – уся додаткова інформація (оцінки, фільтри та інше) втрачається коли встановлюєш нову версію програми.

Корисні та унікальні можливості

Ну і тепер власне те через що я і користуюся цією програмою так давно і продовжую і досі:

  • Легкість і швидкість – програма стартує і готова до роботи без будь-яких затримок. А велика музична бібліотека є проблемою для багатьох програм подібного класу.
  • Можливість знаходити і вбудовувати тексти та іншу інформацію до композицій (обкладинку альбому, стиль, назва та рік та інше).
  • Інтеграція з last.fm – хоча це і плагін, але він зараз вбудований в програму.
  • Інтерфейс який не дивлячись на вище написане все ж таки можна доволі добре налаштувати під свої вимоги.
  • Плейлісти та фільтри – крім власне статичних куди композиції додаються вручну можна створювати і динамічні вказуючи умови (оцінка, жанр, тривалість, тощо) – це в тому числі допомогає у пошуку чи швидкому створені сприску для відтворення як “пісні українських гуртів”.
  • Синхронізація з зовнішніми пристроями – найкраща фіча! При першому підключенні треба лише налаштувати що і як синхронізується з цим конкретним пристроєм і далі все відбувається автоматично. Не лише на своєму смартфоні, але і навіть на спортивному годиннику Garmin 945xt я синхронізую музику зі своїм ПК. Якщо пісні було прибрано з бібліотеки то MusicBee видалить їх і з пристрою. Якщо будь-що було оновлено (інформація, текст, облкладинки, плейліст, …) – буде оновлено і файл на пристрої.

Можливості якими я не користуюся

Звісно MusicBee має цілу купу інших фіч які можуть бути для когось важливими, але я їх не використовую. Деякі з них:

  • Можливість відтворення різних типів аудіо-файлів. Я обмежую свою колекцію виключно MP3, але “з коробки” вже підтримується багато (включно з FLAC, AAC, WAM), а ще більше можна додати з плагінами.
  • Оцифровка CD.
  • Пошук концертів та новин про виконавців.
  • Відобераження фото та інформації про виконавця композиції з інтернету.
  • Відтворення пісень з Groove (колишній XBox Music).