HOKA One One Bondi 5

Кросівки від HOKA One One доволі популярні були свого часу серед тріатлетів, а сьогодні вже і популярні серед бігунів теж. І мені дуже довго і давно хотілося їх спробувати. Але проблема з усіма моделями для мене була в тому, що я елементарно не міг ступню засунути в кросівок – вони були або занадто вузькі в носку, або по висоті вузькі.

Перші HOKA які мені вдалося вдягнути (бо їх спеціально зробили ширшими) були Hoka One One Clifton 4 і вони ж стали моїми улюбленими кросівками на тривалий час – легкі, м’які, комфортні.

Але з часом захотілося спробувати інші моделі призначені для не такого повільного і розслабленого бігу. Після невдалих Hoka One One Clayton 2 в яких я не ризикну більше бігати (бо натираю кожного разу) наступною спробою стала саме Bondi 5.

Перше враження непогане – кросівки все ще комфортні і трошки м’якіші ніж подібного призначення моделі від інших брендів, аля як для Hoka можна навіть сказати жорсткі. І головне що вони відчуваються швидкими.

Поступово я почав бігати в них все більше і більше… і знайшов проблему через яку не одягаю їх тепер взагалі. Проблема ця полягає у занадто вузькому носку. Не самий кросівок (тобто верх) вузький – ногу я всовую без проблем і навіть не відчуваю тісняви. А саме підошва під пальцями на кілька міліметрів вужча ніж підійшло б мені.

Погано це тому що мизинці не мають достатньої підтримки і після кількох кілометрів (після 10 точно) починаються неприємні відчуття наче постійно наступаєш мизинцем на щось вузьке (як металева смужка). Воно навіть не боляче, а просто неприємно. І неприємно так, що аж бігти нормально не можна :(

І ось це саме по собі робить ці кросівки не придатними для мене особисто.

З інших вражень можу згадати не найбільш гнучку підошву (тобто це не кросівки для змагань), доволі щільний верх (може буде спекотно в певну погоду), відносно тоненький язичок та система шнуровки можуть в залежності від стопи стати проблемою (у мене все нормально з цим було). Тобто кросівки призначено лише для доріг (підошва не буде нормально себе вести на ґрунті чи гравію) і для бігу в середньому темпі – тобто для бігунів-аматорів коли треба робити щось швидше ніж розслаблений біг, але не інтенсивні інтервали.

І деякі характеристики:

  • Ціна: повна ціна – $150, на розпродажах зараз можна знайти цю модель за $100 і менше – вже є Bondi 6.
  • Підйом – 4 мм.
  • Вага – 284 грами (10 унцій).
  • На сайті виробника – https://www.hokaoneone.com/bondi/.

Оновлення від 2021/10/02: ці кросівки пролежали у мене без діла тривалий час і я нарешті почав бігати в них знову. Якимось чином проблема з мізинцями стала не такою болючою, хоча все одно відчуваю певний дискомфорт.

Але ось що мені дивно, це те, що про Bondi говорять як про ледь на найм’якіші максималістичні кросівки в той час як для мене це просто жорсткіша (а не м’якіша) версія Clifton.

В цих кросівках можна тримати середній темп дуже комфортно, але коли я спробував побігати швидкі інтервали то одразу відчув які вони негнучкі, жорсткі та не дають ніякої пружності взагалі.

І хоча я не відчуваю дороги в тому сенсі, що товста підошва захищає мої ноги я натомість відчуваю жорстку гуму підошви.