Xiaomi Pocophone F1 Global

Отже телефон який своєю ціною і набором характеристик викликав таку собі невеличку паніку, телефон який мав би стати вбивцею флагманів, телефон про який говорять і що він найкраще що є на ринку і що він повне фуфло. Ну що ж, давайте і я вам розкажу свої враження.

Характеристики

  • Ціна: в залежності від обсягу пам’яті складатиме від $300 до $400. І це той не частий випадок коли я раджу купувати на aliexpress, а не на Amazon чи ebay.
  • Процесор – Qualcomm Snapdragon 845. Тобто самий потужний ЦПУ для Android смартфонів на момент написання.
  • Жидкісна система охолодження… згідно виробника. Насправді брехня. Кому цікаві подробиці читайте/дивіться огляди.
  • Мережі: GSM, LTE і так далі. Але з цим не все добре і однозначно, читайте далі.
  • Вага: 182 грами.
  • Екран: 6.18 дюйми діагональ, співвідношення сторін 18.7:9, роздільна здатність 2246х1080, 403 точки на дюйм.
  • Пам’ять: оперативна від 4 до 8 Гб, сховище від 64 до 258 Гб.
  • SIM: слоти для двох nano SIM, один зі слотів може бути зайняти карткою microSD.
  • microSD до 256 Гб.
  • Камери: задіня 12 Мп + 5 Мп, фронтальна 20 Мп.
  • WiFi 802.11. Знову ж таки згідно специфікацій виробника телефон вміє 5G, але це теж викликає великі сумніви.
  • Bluetooth 5.0.
  • GPS: A-GPS, Glonass, BDS.
  • 3.5 мм роз’єм для навушників.
  • Розпізнавання обличчя (теоретично), сенсор відбитка пальця, акселерометр, гіроскоп, барометр (дуже сумнівно), компас.
  • Батарея на 4000 мАп.
  • OS: Android 8.1.
  • Роз’єм для зарядки/синхронізації – USB Type-C.
  • На сайті виробника – https://xiaomi-mi.us/smartphones/?1=1&1=1&1=1&producers=43%2c10286&filters=365&view=box&orderby=ord&sortby=asc.

Враження від використання

Після трьох місяців використання можу сказати що цей смартфон є несамовитою мішаниною переваг і недоліків. Причому все на максимумі.

Якщо коротко то я не раджу його купувати крім випадків коли ви точно знаєте що робите. І сам би я краще взяв би Samsug Galaxy S9, або якщо намагатися обійтися подібною ж ціною то тоді вже S8.

Спочатку назву позитивні риси.

Перше це звісно ж ціна. Смартфони з подібним ЦПУ та подібною кількістю пам’яті від інших виробників обійдуться вам мінімум в тричі дорожче. Проте в них буде щось додатково про що тут забули згадати, але про це далі.

Крім потужного процесора та великої кількості пам’яті за таку ціну ще дуже радує батарея. Її спокійно вистачить на 2 дні якщо користуватися телефоном у звичайному режимі (музика, пошта, пару разів ігри, інтернет). У мене як правило в кінці для половина заряду ще залишається, а іноді і більше.

На диво дуже приємний звук як через аудіо-вихід так і по Bluetooth. Хоча можливо це моє суб’єктивне і психосоматичне, але і у навушниках і навіть у машині моїй звук здається мені кращим ніж з попереднім телефоном.

Ну і те що в телефоні USB Type-C приємно і зручно.

Тепер поговоримо про нейтральне.

Екран доволі приємний, кольори яскраві і насичені. Але якщо поставити цей телефон поруч з тим же Samsung S9 то одразу видно що у Samsung екран як мінімум на клас вищого гатунку.

Також у екрана некрасиво закруглені вугли – просто обрізані краї екрану.

Камера насправді непогана і для когось типу мене хто не хоче розбиратися в налаштуваннях та теорії фотографування камера робить дуже хорошу роботу. Але знову ж таки якщо порівнювати з флагманами то стає помітно що в Pocophone камера дає занадто насичені кольори (що створює ілюзію кращої картинки) і занадто розмиває фон (що з першого погляду робить любительську фотографію більш професійною).

Зовні телефон помірковано потворний і навіть у класі 200-доларових телефонів є такі що виглядають краще за нього (наприклад той же Motorola Moto G5 Plus). Потворний нотч, дійсно потворний, але задня сторона доволі симпатична хоча теж виглядає дешево.

Bluetooth тут наче і 5.0 і веде себе як положено, але іноді буває починає затинатися на музиці і нічого йому не зробиш… Добре що таке трапляється доволі не часто.

Тепер про погане.

Я не дарма вказав у заголовку слово Global. Справа в тому що телефон було розроблено для ринку Індії і лише згодом до нього додали підтримку мереж і стандартів поширених в інших країнах. Так от, навіть версія Global в США працює геть погано. Не те що LTE, іноді навіть 2G не працює нормально. Тобто в більшості приміщень (наприклад дома) зв’язку нема взагалі, а на вулиці де сигнал наче є іноді інтернет такий повільний що користуватися ним не можна. Я навіть дзвонив своєму оператору в підтримку і вони мені підтвердили що цей телефон не вміє в швидкі з’єднання.

Також телефон дуже великий і його пропорції не зручні. Можливо це і не його конкретно недолік, але мені його дуже незручно носити в кишені джинсів – він постійно заважає і не дає нормально сісти чи повернутися якось без того щоб його поправляти. Мій наступний телефон скоріше за все буде в районі 5 дюймів.

Ще один недолік це ланчер (хоча виробник нахабно називає це операційною системою) MIUI який знову ж таки переназвали як POCO для чогось. Хоча варто отримати ті ж самі оновлення для цього POCO і побачити що в описі вони є оновленнями для MIUI. Так от це MIUI/POCO дуже якесь недороблене і постійно має проблеми – то іконки злітають, то ще якось чортівня починає коїтися. Я трошки постраждав і поставиви собі Microsoft Launcher. У нього теж бувають проблеми коли телефон вирішує (раз на кілька днів) що я насправді хочу POCO і “непомітно” міняє мене ланчер. Але в цілому з майкрософтівським стало трошки краще жити.

Ще оце POCO йде з купою малофункціональних і кривеньких додатків типу пошти, погоди, карт і так далі. І звісно ж їх видалити не можна. Так само як не можна видалити програми з подібною функціональністю від google – та ж пошта, карти, погода і так далі. І виходить що деякі програми у мене в трьох екземплярах – бестолкові саморобки для POCO, непогані, але мені не потрібні від Google та те що я хочу використовувати.

UPD 2018/12/18: Згадав ще один страшенний глюк цього телефону – він не вміє підключатися до PC якщо не включити опцію USB debugging, а щоб ту опцію побачити навіть треба перевести телефон в режим розробника (developer mode). Так, телефон елементарно не підключається до комп’ютера (лише заряжається) доки не включиш напівприховані налаштування!

На цьому завершимо. Оцінки: