Kim Stanley Robinson. Mars Trilogy / Кім Стенлі Робінсон. Марсіанська трилогія (1993-…)

 

Як не важко здогадатися з назви мова у книгах йде про Марс, а саме про його колонізацію. Проте у серії вже далеко не 3 книги – з часом було додано коротші повісті і оповідання які можна скласти у додаткові томи.

Викладення у книгах дуже детальне, з великою кількістю дрібниць і тому обсяг у кожної з книг дуже великий. І для багатьох читачів саме через обсяг, повільність та детальність оповідання книги тягнуться ну занадто вже довго. Особливістю викладення матеріалу є також те що кожну главу розказано від іншої дійової особи, а розміри глав міняються від кількох сторінок до третини книги.

В цілому це чиста наукова фантастика, більше наукова ніж фантастика, але ще і прикидається літературою :)

Уся серія на Good Reads – https://www.goodreads.com/series/40710-mars-trilogy.

 

Red Mars / Червоний Марс (1993)

Перші поселенці (Перша Сотня) прибувають на Марс і починають будувати своє поселення. Вони долають труднощі і непередбачені ситуації, знаходять виходи і рішення. Взагалі це переважно книга про розбудування та зміцнення поселення.

Вже згодом коли поселенці мають влаштоване поселення і починають займатися іншими проблемами поступово різкішими стають протиріччя. А згодом земні корпорації починають завозити людей на Марс і проблеми лише поглиблюються.

Зіткаються різні інтереси: комусь цікаво зайнятися тераформуванням, заселити Марс рослинами і почати створювати атмосферу, хтось хоче видобувати ресурси, є і містики, є і антиглобалісти, а є релігійні фанатики, націоналісти та усе інше.

Наприкінці книги стається велика катастрофа що відкидає обживання Марсу на кілька років назад, але вже зрозуміло що колонізацію це не спинить.

Оцінка на Good Reads – 3.83/5 (https://www.goodreads.com/book/show/77507.Red_Mars), моя оцінка – 8/10.

 

Green Mars / Зелений Марс (1994)

 

Книга продовжує історію колонізації Марсу через кілька років після подій першої книги. І так само кожна глава це оповідь від іншого персонажа історії.

Сполучення з Марсом відновлено, потік людей продовжується, природа змінюється і тераформування в процесі…

Найбільша проблема цієї книги це її неспішний темп і обсяг. Усе відбувається дуже повільно і навіть не дивлячись на те що події доволі масштабні через текст ледь просуваєшся – я пару місяців читав, а потім побачив що ледь до половини книги дістався. На цьому вирішив і покинути її. І саме через це продовжувати серію скоріше за все не буду.

Оцінка на Good Reads – 3.98/5 (https://www.goodreads.com/book/show/6350506-green-mars), моя оцінка – 2/10.