Jack Vance. Gaean Reach / Джек Венс. Гаенська Осяжність (1974-2004)

 

Ще одна доволі епічна і вже мабуть класична НФ-пригодницька серія від автора “Планети пригод“.

У серії на сьогодні більше десятка книг і навряд чи я їх усі прочитаю, але буду додавати прочитані у цей пост якщо такі трапляться.

Серія містить міні-серії поєднані героями та простором, а дії усієї великої серії відбуваються у так званій Осяжності – зоні простору по якій розселилося чи торгує людство і у якій діють більш-менші ті самі правила та економічні відносини. Цікаво що у цьому світі є поділ на класи, суспільний уклад що найбільше нагадує феодалізм та інші доволі архаїчні для нас сьогодні речі.

Серія на Good Reads – https://www.goodreads.com/series/53847-gaean-reach.

Galactic Effectuator / Галактичний виконавець (1980)

Книга містить дві частини: обидві про пригоди приватного детектива. У першій дій (розслідування) відбуваються на планеті що знаходиться під контролем трьох рас (включно з людьми) і на якій контакти та взаємодії з місцевим населенням дуже обмежено. Коли починається розслідування то одразу виникають ускладнення пов’язані з місцевими інтригами та місцевим ж винахідливими злочинцями.

У другій частині наш герой має подорожувати галактикою шукаючи сліди зниклої людини.

По суті обидві частини є детективом і до фантастики ці книги відносяться хоч якось лише через антураж, іншопланетні раси та міжзоряні подорожі серед яких і розгортається історія.

Як детектив книга так собі, як фантастичний детектив трохи краще, як фантастика – хороші і незвичні ідеї про технології та іншопланетян, але далі цього не йде.

Оцінка на Good Reads – 3.7/5 (https://www.goodreads.com/book/show/40884.Galactic_Effectuator), моя оцінка – 4/10.