Tigris & Euphrates

 

Гру було випущено ще 1997-го року, та про яку я пишу далі це вже друге видання.

Гра має дуже незвичну механіку і через неї стоїть осторонь інших ігор і майже не має подібних до себе. Також правила не те щоб складні, але вимагають кількаразового повторення і певного часу та зусиль щоб ними оволодіти. Через це гра не надто відома та популярна, що з моєї точки зору погано – вона заслуговує набагато більшого.

Часто можна почути що ця гра є своєрідними шахами для чотирьох гравців, але я не візьмусь повторювати таке твердження… Хоча щось у такому порівнянні є.

 

Характеристики

  • Ціна: це одна з тих ігор яка входить в діапазон “великих” 60-долларових коробок. Іноді (не часто) гра буває на розпродажах з ціною в районі $45, але це треба вичикувати і шукати ті розпродажі – я не бачив щоб вони часто траплялися.
  • Кількість гравців: від 2 до 4. Але за відгуками та з моїх вражень єдиний нормальний варіант це грати вчотирьох. З меншою кількістю гравців втрачається інтенсивність та учасники почувають себе набагато вільніше на дошці.
  • Час гри: для 4 гравців 60-90 хвилин. Після кількох перших ходів кожен наступний хід вимагає ретельного обдумування як не нашкодити собі (а бажано навпаки – щось виграти) і не надати переваги іншим гравцям. Звідси і йде порівняння з шахами – дуже важливо передбачати до яких наслідків приведе кожен ваш хід.
  • Складність правил. Я би сказав (вже зігравши кілька ігор) що правила відносно прості і дуже логічні, але коли ви тільки знайомитеся з ними вони виглядають як випадковий набір обмежень. Те що це не так розумієш тільки після пари ігор, а до того будьте готові читати і перечитувати правила.
  • Час навчання. Крім ознайомлення з правилами (це 30-60 хвилин якщо вам їх пояснює хтось хто вже вміє грати) вам ще знадобиться 2-3 гри з людьми які розуміють що роблять і можуть коментувати ваші ходи пояснюючи до яких наслідків ті ведуть. Тобто час навчання – між середнім та тривалим.
  • Жанр і категорія. Це стратегічна гра в якій йде захоплення і контроль територій. Тема гри – прадавня цивілізація Месопотамії (дельти Тигру та Єфрату), але чесно кажучи тема ніяк не впливає ні на правила ні на що інше в грі, і взагалі сама гра могла б бути просто абстрактним набором тайлів та фігурок.
  • Ігрові механізми: розміщення тайлів, контроль території.
  • Розширення: відсутні. Гру так спроектовано що усе що в ній є та все що можна робити жорстко прив’язано одне до одного. Тим не менш друга версія гри має в наборі необов’язкові компоненти які не рекомендовані до використання у перших кількох іграх.
  • Повторна іграбельність: на сьогодні виглядає так що необмежена – гра має правила які збільшують кількість можливих ситуацій просто до чогось незліченного. І при цьому постійно є в чому вдосконалюватися.
  • Оформлення: знову ж таки тематика Месопотамії. В комплекті йдуть пластикові компоненти (лідери, зіккурати, монументи і так далі) доволі високої якості і приємні на вид. Що ж стосується карти та тайлів то вони доволі абстрактні і теж виглядають непогано. Найяскравіше що є у грі це коробка яку дуже приємно мати на поличці :)

 

Правила

Повторюся що для того щоб зрозуміти правила треба буде докласти певні зусилля, але все ж таки далі я спробую дати приємне уявлення про те що відбувається у грі.

У кожного гравця є 4 лідери різного кольору: червоний, зелений, синій та чорний. Також у кожного гравця є 6 тайлів які витягують з мішка коли треба поповнити приватний набір, тайли так само бувають червого, зеленого, синього та чорного кольорів.

Набір тайлів без лідеру називається регіоном, набір з хоча б одним лідером – царством.

Коли гравець розміщує тайл на дошці то якщо цей тайл входить у царство то гравець якому належить лідер кольору нового тайлу отримує один ресурс такого ж кольору. Якщо ж такого лідера нема і у царстві є чорний лідер то гравець якому належить чорний лідер отримує ресурс кольору тайлу. У випадку розміщення тайлу в регіоні чи відсутності лідерів які можуть взяти ресурх ніхто не отримує ні чого.

Сині тайли можна розміщувати лише на річках і відповідно на річках можна розміщувати лише сині тайли.

Лідерів на карті можна розміщувати лише впритул до червоного тайлу. Відповідно якщо станеться так що лідер не має червоного тайла поруч то він повертається до гравця.

В якийсь момент часу може статися так що у царстві з’явилося два лідери одного кольору. Така ситуація називається революцією і має бути розв’язана наступним чином. Сила атаки чи захисту при революції визначається кількістю приєднаних до конфліктуючих лідерів червоних тайлів плюс червоні тайли які гравець додає зі свого набору. При цьому захиснику (тому хто вже був присутній у царстві) достатньо продемонструвати таку ж кількість тайлів (або більше) як у атакуючого щоб перемогти. Гравець який переміг отримує один червоний ресурс, той хто програв забирає свого лідера.

Також можна з’єднати два царства тайлом (не можна їх з’єднувати лідером). Це може призвести до війни якщо у царствах є лідери однакового кольору. Той хто з’єднам царства вирішує які лідери воюють першими, які потім якщо війна продовжується і так далі. Під час війни сила захисту/атаки визначається кількістю тайлів того ж кольору що і лідер у кожному царстві. І так само як і під час революції гравці можуть додавати тайли відповідного кольору зі свого набору. Той хто програє забирає свого лідера і усі тайли того ж кольору з карти (що може роз’єднати царства і припинити війну), а той хто переміг отримує кількість ресурсів кольору свого лідера яка дорівнює кількості прибраних іншим гравцем тайлів плюс один (за лідера).

Зелений лідер має додаткову функцію: деякі тайли на початку гри мають на собі так звані скарби – ресурс будь-якого кольору. Коли у царстві опиняється більше одного скарбу гравець якому належить зелений лідер забирає собі усі скарби крім одного.

Коли гравець створює з тайлів квадрат 2 на 2 з тайлів однакового кольору він має вирішити чи перетворити цей квадрати на зіккурат. Зіккурати мають на собі 2 кольори і в кінці ходу кожного гравця приносять ресурс відповідно кольору якщо гравець має лідера того ж кольору у царстві. Але при цьому тайли під зіккуратом втрачають колір що може призвести до усунення та ослаблення лідерів.

Також у кожного гравця є два тайли катастрофи які руйнують фрагмент карти і на них нічого більше не може бути розміщено.

Кожен гравець піч час свого ходу здійснює будь-які дві дії з наступних:

  • помітити лідера на карту
  • прибрати лідера з карти
  • перемістити лідера на карті
  • розмістити тайл на карі
  • розмістити катастрофу на карті
  • поміняти будь-яку кількість тайлів зі свого набору на нові з торбинки.

Додаткові правила включають будування монументів та воріт, але без них можна обійтися в перших іграх.

Гра закінчується коли гравець не може поповнити свою колекцію тайлів з торбинки, або коли на карти залишилося лише 2 скарби.

Система підрахунки балів теж цікава. З усіх чотирьох ресурсів беруть той якого найменше і ця кількість і буде остаточними балами гравця. От тому скарби і важать.

 

Враження

Мені гра дуже сильно подобається і це безсумнівно зараз одна з мої улюблених ігор. В якійсь мірі ця гра є більш войовничою і складнішою версією Carcassonne. Подобається мені те як кожна дія призводить до результатів які треба вміти передбачати. В грі дуже вдало поєднується довготермінова стратегія з тактичними рішеннями які треба приймати щоб досягти довготермінових цілей.

Мабуть недоліком буде певна складність освоєння правил і тривалий час гри, але не для мене. Взагалі якби було можна то я би грав у неї хоч щодня!

Оцінка на Board Games Geek – 7.7/10, 48-ме місце у загальному заліку, 41-ше місце серед стратегій (http://www.boardgamegeek.com/boardgame/42/tigris-euphrates), моя оцінка – 10/10.