Lost Cities: The Board Game

 

Гра з 2008-го року, досі дуже популярна, дуже цікава і дуже сильно затягує! Іншими словами варта уваги і є однією з тих ігор в які обов’язково треба спробувати зіграти.

Також варто зазначити що існує простіша версія гри під назвою Lost Cities яка не включає в себе ігрову дошку з доріжками, а має лише колоду карт. Власне гра про яку я тут пишу є розвитком цієї базової версії що з’явилася аж у 1999-му році.

 

Характеристики

  • Ціна: на момент написання цього посту (жовтень 2016-го) середня ціна за гру знаходиться в районі $30, на деяких сайтах можна знайти скидки до $26.
  • Кількість гравців: від 2 до 4. Найцікавіше грати саме вчотирьох.
  • Час гри: в середньому кожна грає триває не більше 30 хвилин.
  • Складність правил: правила доволі прості. Певною мірою ця гра є пас’янсом комбінованим з переміщенням міплів по доріжках на дошці. Я би сказав що за 5 хвилин правила можна добре пояснити доволі детально.
  • Час навчання: достатньо лише почати і все – ви вже вмієте грати. Звісно є певні нюанси та ходи які ви вивчите з досвідом, але їх дуже мало і без них теж можна грати з задоволенням.
  • Жанр і категорія: це так звана сімейна гра. Тема гри – пригоди та у різних безлюдних місцевостях, але ніяких особливостей у грі пов’язаних з тематикою нема.
  • Ігрові механізми: витягування карт, розбудова колекції.
  • Розширення: відсутні. Справа в тому що для будь-яких змін треба замінювати або усі карти і дошку (тобто все взагалі), або якось суттєво міняти правила фактично створюючи нову гру.
  • Оформлення: доволі приємні картинки з джунглями, храмами та покинутими містами. Усе не яскраве і кольори доволі бляклі. Повторюся що тема оформлення ніяк на гру не впливає і по суті це могла б бути просто дошка з доріжками та карти з цифрами.

 

Правила

У кожного гравця є 5 міплів (фігурок) та набір карт в руках. Один з міплів має вдвічі більший розмір і відповідно приносить вдвічі більше балів.

На ігровій дошці є 5 доріжок різних кольорів, і так само карти бувають 5 різних кольорів. На картах написано цифри від 0 до 9, деякі повторюються.

Гравець вибирає яку карту зіграти і або формує нову доріжку з карт перед собою, або кладе карту зверху останньої на доріжці того ж кольору. З кожною картою міпл гравця на доріжці відповідного кольору переміщується на один крок (або розміщується на першому кроці доріжки якщо її тільки но було почато). При цьому карти можна класти лише з такою ж, або з більшою цифрою.

Якщо гравець не може або не хоче додавати карту до будь-якої зі своїх доріжок то він може покласти будь яку свою карти лицем вгору у відбій для відповідного кольору – міпл при цьому не пересувається.

Після цього гравець бере або верхню карту з колоди (карти в ній лежать рубашками вгору), або верхню карту з будь-якого відбою.

Кожен крок на кожній доріжці дає певну кількість балів, перші кілька кроків віднімають бали: -20, -15, -5, 0, 5, 10 і так далі. Також на деяких кроках розміщують випадковим чином спеціальні тайли. Це можуть бути: додаткові бали, можливість зробити додатковий хід, або артефакт який дасть додаткові бали в кінці гри.

Гра закінчується коли закінчуються карти в колоді. Кожен гравець отримує стільки балів скільки в сумі дають усі його міпли плюс додаткові бали за певну кількість зібраних артефактів.

 

Враження

За описом гра не виглядає як щось надзвичайне – кладеш собі карти, пересуваєш міплів. Але насправді лише починаєш гра і дуже захоплює. Найдивніше те що гра миттєво створює тишу за столом – усі зосереджено дивляться в карти та прораховують кожен наступний хід. Певною мірою ця гра примушує оптимізувати кожен хід, але привносить елемент непевності коли гравець може зробити не максимально вигідний хід зараз щоб потенційно отримати кращий результат через кілька ходів. І взагалі у грі добре поєднано довготермінове планування (на весь час гри) та необхідність приймати рішення кожен хід.

І перша ж реакція після першої гри – вау, я такого не очікував, давай ще зіграємо!

Оцінка на Board Games Geek – 6.8/10 (766-ме місце у загальному заліку та 166-е серед сімейних ігор) – http://www.boardgamegeek.com/boardgame/42487/lost-cities-board-game. Моя оцінка – 10/10 і найкращі рекомендації. Спробуйте і я переконаний що усій вашій родині сподобається!