John Boyd. The Pollinators of Eden / Джон Бойд. Обпилювачі Едему (1969)

 

Події книги відбуваються наче паралельно на Землі та на нещодавно відкритій Планеті Квітів. І хоча події відбуваються переважно з однією героїнею до самого кінця книги дві сюжетні лінії тримаються окремо.

На землі ми маємо справу з науковою бюрократією та дослідницькими роботами. З Планети Квітів привезено дивну рослину схожу на тюльпан яку героїня і досліджує відкриваючи кожного разу все неймовірніші деталі про іншопланетне створіння. І в той же час на Планеті Квітів жених героїні намагається розгадати таємниці місцевих орхідей які навіть примудрилися винищити усе що їм не прислуговує.

І хоча книгу написану дуже добре майже усе що в ній показано – людство, бюрократію, суспільство в цілому, науку і навіть загадкові квіти, усе це дратує і викликає неприємні почуття. Неприємні до того що хочеться назвати книгу поганою, хоча вона зрозуміло такою не є, і навіть навпаки – дуже сильна і талановита книга раз змогла так мене вразити.

Закінчується все теж далеко не так як хотілося б, і до того ж усе під сам кінець переплутано та викривлено через сприйняття героїні яка під впливом квітів почала прокидатися як жінка і бачити буквально в усьому сексуальний підтекст.

Сильна і дивна книга, дуже не звична і далека від рядової і навіть іншої хорошої фантастики. Книга яка лишає у душі неспокій після прочитання.

Оцінка на Good Reads – 3.12/5 (https://www.goodreads.com/book/show/872531.The_Pollinators_of_Eden) , моя оцінка – 7/10.