Sid Meier’s Civilization V: Brave New World (2013)

 

Нарешті після трьох років невпинного самовдосконалення з цим доповненням до прекрасної гри Sid Meier’s Civilization V (встановлюється поверх Civilization V: Gods & Kings) я зібрався написати кілька слів і про нього. Головна причина – через якийсь місяць вийде вже Civilization VI і неминуче ми з Оленою пересядемо на неї.

Це доповнення яке зробило одну з і без того найкращих ігор просто ідеальною.

В гру додали кілька нових механізмів і рас, але головне що тепер з’явилися нові способи вигравати. По-перше, трошки розширили і підсилили роль релігій. І хоча релігії самі по собі не дозволять виграти вони дають якісь переваги і вплив. Також змінено економічну складову: є торгівельні каравани і їх навіть можна грабувати :)

Взагалі хід гри і стратегія помітно змінилися: тепер торгувати набагато вигідніше і ефективніше ніж воювати. Взагалі війна стала дуже дорогим задоволенням і її доводиться відкладати до останнього моменту коли вже нема інших способів розв’язати конфлікти. Також трошки покращилася і стала логічнішою бойова система з тим як наносяться та лікуються пошкодження і здобувається військовий досвід.

Власне багато чого перераховувати, але у підсумку це доповнення додало те чого не вистачало в грі з самого початку і покращило ті місця що були не надто добре продумані. Якщо у вас є гра то це доповнення просто обов’язкове!

Оцінка на metcritic – 8.6/10 (http://www.metacritic.com/game/pc/sid-meiers-civilization-v-brave-new-world), моя оцінка – 10/10.