Roku 3

Ціна

Повна ціна даної моделі складає $99, зараз це вже друге покоління, а те про що я пишу нижче – це пристрій першого покоління з трохи гіршими характеристиками. Також варто зазначити що іноді можна знайти моделі з ремонту (з повною гарантією і комплектацією) за $69.

Призначення і характеристики

Це мультимедійний програвач які підключається до телевізора і на якому можна встановлювати різноманітні програми (“канали” у термінології виробника) для стрімінгу якого завгодно контену. Так, наприклад, у мене встановлені канали для Netflix, Amazon, YouTube, Vudu, Sling TV, Plex та плеєр для програвання файлів з флешки. Усі канали, переважна більшість з яких безкоштовні, можна знайти тут – https://channelstore.roku.com/browse.

Характеристики:

  • мережа – WiFi 802.11 (a/b/g/n) та 10/100 Base-T Ethernet
  • якість відео – 1080p
  • якість звуку –  Dolby Digital Plus Surround, DTS Digital Surround
  • роз’єми – HDMI
  • слоти розширення – microSD, USB3
  • пульт – маленький і легенький з мінімумом кнопок і можливістю підключення навушників. У другого покоління є голосовий пошук.
  • формати файлів що напряму можна відтворювати з USB: mp4, mkv, aac, mp3, jpg, png
  • на сайті виробника – https://www.roku.com/products/roku-3

Також варто зазначити що у програвача взагалі нема механічних частин і тому шуму від нього ніякого і зношуватися там нема чому.

І інше зауваження – програвач не вимикається ніколи. Просто в режимі очикування він споживає енергії не більше ніж слабенька лампочка і лише споживає як справжній пристрій коли відтворює відео.

Враження від використання

Я неймовірно задоволений цим пристроєм і раджу його що є сили. До того як обрати саме його я довго використовував XBox One для Netflix та YouTube і перегляду відео з домашнього комп’ютера на великому екрані. І якби наший новий телевізор не мав вбудованих програм для цих каналів (здається сьогодні купити “просто телевізор” без програм взагалі не можливо) то продовжував би використовувати.

Мені подобається що пристрій не чути взагалі, подобається що він стабільно працює. Проста і зрозуміла навігація, наявність необхідних налаштувань, нема пробле з підключенням до мережі. Наявність каналів практично для усього також не може не радувати. Власне ми і продовжуємо користуватися ним, але тепер лише на старому телевізорі який ще було куплено коли ніхто про програми і не думав.

Щодо інших моделей то я пробував Roku 2 і вимушений був його повернути в магазин. Двійка має обмежену пропускну здатність і може нормально показувати лише відео невисокої якості. До того ж в ній не було кешування і будь-які затримки у передачі даних заморожували відео-потік. І Roku 1 боюся буде ще гірше.

Стосовно Roku 4 я навіть не певен який телевізор треба мати і до яких сервісів треба бути підключеним щоб побачити якесь покращення з 4K відео.

Оцінка на Amazon  – 4.3/5 (https://www.amazon.com/Roku-Streaming-Player-4230R-Search/dp/B00UJ3IULO), моя оцінка – 10/10.

Недоліки

Є кілька речей які треба враховувати перед вибором саме цього пристрою, але жодна з них не є визначною для мене.

По-перше, пристрій не програє ніякі CD чи DVD – як я вже сказав у ньому ніякої механіки, а отже і диски нема куди вставляти.

По-друге, на пристрої нема веб-браузеру, а тобто і можливості зайти на будь-який сайт і подивитися відео чи картинки з нього.

По-третє, хоча формально на пристрої встановлено версію Android ніякі програми крім тих що доступні на сайті виробника як “канали” ви встановити не зможете.