Michael Flynn. Spiral Arm / Майкл Флінн. Спіральний рукав (2008-2013)

 

Можливо це найкраща космо-опера, ну як мінімум найкраща з тих що я читав. Тут є і необхідна епічність і розміри, є (за законами жанру) талановиті і обдаровані персонажі, є і бої, і переслідування, і розслідування з таємницями. Але що робити цю серію такою хорошою це певна реалістичність персонажів, зрозумілість їх мотивації і розумність їх вчинків. Науково-фантастична складова теж не є просто антуражем, а доволі добре пояснена і розписана. Також приділено роль соціології, релігії, моралі і такому іншому. До того ж автор добре пише і читати його приємно.

А з іншого боку треба уважно слідкувати за розвитком подій та героями і робити це в умовах коли мало що відомо і зрозуміло – бо автор не обтяжує себе передісторією і поясненнями і знання про світ серії доводиться збирати самому.

Безсумнівно продовжу читати серію.

Уся серія на Good Reads – https://www.goodreads.com/series/49531-spiral-arm.

 

The January Dancer / Танцюрист Січня (2008)

 

До речі “Січень” у назві це прізвище капітана корабля який знаходить іншопланетний артефакт – Танцюриста. Танцюрист наділяє власника здатністю переконувати співрозмовників і його сила та перспективи які відкриваються його першим власникам залишаються невідомими.

Тим часом автор нас знайомить з людським суспільством що розселилося на безлічі зірок, але залишилося подрібненим, часто ворожим одне до одного. Рівні розвитку різних людських поселень суттєво різняться: від дикунських племен до імперій що охоплюють кілька систем. При цьому люди втратили історію і лише деякі знання збережено у вигляді міфів та релігій.

І в усьому цьому хаосі починається боротьба і вбивства щоб заволодіти Танцюристом.

Оцінка на Good Reads – 3.46/5 (https://www.goodreads.com/book/show/3437316-the-january-dancer), моя оцінка – 8/10.

 

Up Jim River / Вгору рікою Джима (2010)

 

Продовження попередньої книги де на пошуки зниклої матері вирушає її дочка у супроводі старого знайомого матері. Сама матір є Гончою – представником потужної і небезпечної організації під назвою Псарня.

Мандруючи слідами зниклої Гончої двоє героїв відвідують ті самі світи і стикаються з наслідками діяльності попередніх візитів.

Уся подорож доходить кульмінації на відсталій планеті де мандрівники знаходять залишки старих земних технологій – цілий корабель який було заповнено замороженими колоністами. Зараз, в наслідок пошкоджень та програмних помилок колоністи мертві, а сам корабель ув’язнив Гончу.

Книга закінчується на тому що Гончу звільняють і герої рятуються з корабля який починає руйнуватися.

У порівнянні з першою в другій книзі набагато більша пригодницька складова, але все одна не настільки велика щоб назвати її пригодницькою фантастикою.

Оцінка на Good Reads – 3.8/5 (https://www.goodreads.com/book/show/7063585-up-jim-river), моя оцінка – 8/10.

 

In the Lion’s Mouth / В горах Ліона (2012)

 

Ще не читав.

Книга на Good Reads – https://www.goodreads.com/book/show/12160824-in-the-lion-s-mouth.

 

On the Razor’s Edge / На лезі ножа (2013)

 

Ще не читав.

Книга на Good Reads – https://www.goodreads.com/book/show/16059450-on-the-razor-s-edge.