Alastair Reynolds. Century Rain / Аластар Рейнолдс. Столітній дощ (2004)

 

Дуже швидко книга переносить нас у дивний світ майбутнього (300 років від сьогодення) де людство поділено на дві ворогуючі групи: звичайні та модифіковані технологіями земляни. Сама Земля заражена, усе життя знищено нанотехнологічною чумою (яку люди майбутнього називають Нанокостом), а наші нащадки через політичну боротьбу намагаються вибороти одне в одного хоч якісь переваги.

І ось в одному з “тунелів” знайдених людством в космосі (звісно тунелі ці дозволяють подорожувати перевищуючи швидкість світла) знайдено “зупинку” яка веде до невідомо ким і невідомо з яких причин збереженої копії Землі. Але копія ця не повна – на цій копії лише 50-ті роки 20-го сторіччя і Другої Світової не було. На дослідження вбивство одного з земних агентів відсилають археолога що працює на Землі і має достатні знання з історії та побуту того періоду історії. І тут фантастика перетворюється на суміш детективу та гостросюжетної пригодницької історії і події все прискорюються і прискорюються…

Таким чином у нас в одній книзі антиутопія, наукова фантастика, альтернативна історія, детектив і пригодницька фантастика.

Оцінк на Good Reads – 3.89/5 (https://www.goodreads.com/book/show/89192.Century_Rain), моя оцінка – 8/10.