Carcassonne

 

Гра випуску 2000-го року придбала таку популярність і стала відомою і улюбленою такою кількістю людей що дуже швидко стала класикою. Багато людей приходять до настільних ігор саме через Каркассонн. До речі назва гри походить від французького міста Каркассонн.

 

Характеристики

  • Кількість гравців: від 2 до 5. Причому цікаво грати як вдвох так і більшою компанією.
  • Час гри: до 30-45 хвилин. В принципі якщо не надто планувати та не намагатися вижати максимум з кожного ходу то можна і за 20 хвилин зіграти.
  • Складність правил: доволі прості правила які можна роз’яснити в деталях не довше ніж за 10 хвилин, а скоріше за все набагато швидше.
  • Час навчання: основна механіка засвоюється одразу, а от різні прийоми і трюки доведеться вчити з кожною грою. Я вже доволі багато разів грав і майже кожного разу розумію якийсь новий аспект гри.
  • Жанр і категорія: сімейна гра, 12-те місце у списку сімейних ігор за версією Board Games Geek. Хоча я би оцінив її ще вище.
  • Ігрові механізми: розміщення тайлів, контроль ресурсів/території.
  • Ціна: від $25
  • Розширення: оскільки гра являє собою набір плиток то розширюватися вона може просто нескінченно. До того ж разом з тією версією гри про яку я пишу вже йде 2 розширення: річки – додатковий набір тайлів з фрагментами річки та доріг і міст що з нею з’єднуються, та абати – додаткові міпли (абати) які можна ставити на квітники і отримувати за них очки як за абатства.
  • Повторна іграбельність: неймовірно висока. В грі стільки нюансів та скільки різних стратегій що в неї можна грати роками і не набридне. Більше того – є реалізація гри для смартфонів в яку теж не менш цікаво грати.
  • Оформлення: враховуючи те що це вже класика ніяких особливих змін в стилістиці та графіці автори собі дозволити не можуть. В цілому оформлення непогане, нічого надзвичайного. Проте у гри є свій стиль який легко впізнати.

Правила

Гравці послідовно беруть тайли (плитки) не значи ща на них намальовано і приєднують до вже побудованої карти так щоб не руйнувати її. Елементи карти складаються з полів, міст, доріг, абатств та їх комбінації.

Після розміщення тайлу гравець може закріпити за собою один з його елементів якщо той ще не зайнято кимось іншим (тобто скажімо поклавши фрагмент дороги чи міста не можна його займати якщо вони приєднуються до чогось вже зайнятого іншим міплом). Закріплення відбувається розміщенням міпла кількість яких обмежена.

Коли елемент завершено (місто чи дорогу добудовано, абатство оточено з усіх боків і так далі) гравець забирає свого міпла назад і отримує кількість очок визначену правилами для кожного конкретного елемента карти.

Спеціальний тип елеметну – поля які приносять бали лише по закінченню гри (тобто гравець втрачає міпла).

Є певні нюанси в деяких ситуаціях, але все роз’яснюється правилами і ніяких неоднозначних тлумачень в грі нема.

Перемагає гравець який назбирає найбільшу кількість балів.

 

Враження і оцінка

Гра яку я рекомендую мати навіть тим хто не цікавиться настільними іграми і не збирається створювати власну колекцію.

В цю гру приємно і цікаво грати як з недосвідченою компанією так і з гравцями які витрачають час на ходи та продумують їх. Звісно це будуть різні ігри. Також це прекрасна на мою думку сімейна гра в яку батьки можуть грати з дітьми і усім має бути цікаво.

Оцінка на Board Games Geek – 7.4/10 (http://www.boardgamegeek.com/boardgame/822/carcassonne), 12-те місце серед сімейних ігор, 120-те місце в загальному заліку, моя оцінка – 9/10.