The Castles of Burgundy (2011)

 

Гра яка є однією з найгіковіших (це в перекладі щось типу “найзадротніших”): в ній багато різної механіки з особливостями для кожного випадка, кожен з гравців розбудовує свою міні-країну, управляє ресурсами та займається комерцією. Також вона займає доволі багато часу і вимагає багато уваги. Це цілком може бути єдина гра яку можна встигнути зіграти за вечір з компанією. Але мені дуже подобається. Це одна з тих “важких” і серйозних ігор в які треба грати раз на кілька місяців.

Характеристики

  • кількість гравців: від 2 до 4, найцікавіше грати з чотирма
  • час гри: від 1 до 3 годин. Можна впоратися і швидше якщо всі вже знають гру і вміють грати, але навряд чи вийде швидше 45 хвилин.
  • Складність правил і час навчання: правила не те щоб складні, але в них багато нюансів і їх пояснення вимагає часу. Я би сказав що правила середньої складності і час навчання вище середнього.
  • Жанр і категорія: стратегія з середньовічною тематикою.
  • Ігрова механіка: розбудовування території, кидання кісток, розміщення плиток.
  • Ціна: від $28.

Розширення

Гра має кілька розширень які додають нові дошки для гравців чи нові типи плиток, але ви маєте зіграти дуже багато ігор щоб вам захотілося ще і розширення придбати – наскільки багато варіантів стратегій та розвитку подій забезпечує базова гра.

Правила

В грі 5 етапі з пятьма фазами кожна, тобто усього 25 ходів на кожного гравця.

Гравці кидають дві кістки які визначають доступні дії: забрати плитку з загальної дошки, побудувати раніше забрану плитку на своїй території, продати товар і ще деякі. Далі починаються особливості для кожного з типу плиток. По перше, їх лише можна будувати на місцях що дотичні до вже побудованих плиток. По друге, кожен з типів плиток має свої особливості і дає різні результати. Так, наприклад, будівлі дають деякі бонуси при будівництві, ферми дають виграшні очки одразу, а не в кінці гри, знання розширюють функції гравця і дають деякі унікальні вміння, човни дають можливість отримати товар, шахти приносять срібло в кінці кожного етапу.

Також кожну плитку можна будувати тільки на своєму кольорі. Існує також чорний ринок де за срібло можна придбати плитки які вас цікавлять.

В кінці кожного етапу загальна дошка “перевантажується” і заповнюється новими будівлями, фермами та іншими плитками.

Також існують бонуси за заповнення зон на своїй дошці та заповнення кольору. І чим раніше заповнення відбувається тим більше заробляє гравець.

Враження

Мені дуже подобається. Гра вимагає уваги та серйозного планування, при цьому плани треба вміти міняти коли обставини міняються. Але мати довготерміновий план це однозначно виграшна стратегія.

Гра є важкуватою в тому плані що потребує багато часу і зосередження і нерідко гравці допомагають одне одному зробити правильний вибір хоча і грають кожен за себе.

Це не та гра де можна весело посміятися в процесі – занадто багато уваги вона вимагає. І несейрозний гравець може зіпсувати гру всій компанії.

Повторна іграбельність гри нейомовірно висока: не уявляю навіть скільки разів треба зіграти в неї щоб нарешті відчути що знаєш і розуміти як вигравати при будь-якому розкладі.

Оцінка

Оцінка на Board Games Geek – 8.9/10 (https://www.boardgamegeek.com/boardgame/84876/castles-burgundy), це взагалі одна з найкращих ігор (8-ме місце з кількох тисяч назв) і одна з найкращих стратегічних ігор. Моя оцінка – 9.5/10.

Ця гра може стати найскладнішою та найсерйознішою у вашій колекції.