Peter F. Hamilton. Commonwealth Saga / Пітер Гамільтон. Сага Співдружності (2004-…)

 

 

Ну ось, нарешті фантастика від якої я не міг відірватися!

Це епічна наукова фантастика де в не дуже далекому майбутньому людство що розселелося на кількох десятках світів стикається з новими проблемами і викликами і має швидко приймати вірні рішення щоб вціліти як вид.

Без будь-яких сумнівів ставлю цю серію в один ряд з Dan Simmons. Hyperion Cantos / Ден Сіммонс. Пісні Гіперіона та Peter F. Hamilton. The Night’s Dawn Trilogy / Пітер Гамільтон. Трилогія Пришестя Ночі (1996-1999).

У книгах є і наукова частина з технічними деталями, є і містичні загадки і іншопланетні цивілізації, є і любовні лінії і навіть кримінальний детектив і теорія заговорів теж вплетена.

Уся серія на Good Reads – https://www.goodreads.com/series/40740-commonwealth-saga

Pandora’s Star / Зірка Пандори (2004)

Книга знайомить нас з основними героями та нитками сюжету і трохи вводить в майбутнє людства: подорож крізь портали, десятки заселених людьми планет, продовження життя і впливові династії. Тут же ми знайомимося з детективною історією переслідування небезпечних фанатиків, з іншопланетними істотами що їх зустріли люди та деякими містичними загадками.

Обсяг книги дуже великий і діючих героїв дуже багато, і якщо вам не надто цікаво то важко буде слідкувати хто де і що робить. Я особисто не міг відірватися і мені все йшло легко.

За сюжетом людство випадково (що згодом ставиться під сумнів – а чи насправді так випадково?) помічає дві зірки які приховали за сферою Дайсона і відсилає на розвідку корабель. По прибуттю невідома сила сферу прибирає і людство раптом стикається з неймовірною небезпекою.

Останні кілька десятків сторінок це не надто вдалі спроби людства відбити несамовиту атаку і вціліти…

Оцінка на Good Reads – 4.2/5 (https://www.goodreads.com/book/show/45252.Pandora_s_Star), моя оцінка – 10/10.

Judas Unchained / Іуда звільнений (2005)

В цій книзі вже проглядає що при всій епічності і масштабності задумів автор не надто добре і не достатньо в деталях продумав завершення усієї історії.

Книга починається рівно з того місця де закінчується попередня: людство готується відбити атаку ворожих прибульців, багаті родини починають планувати втечу у разі поразки. Але додається і нове: угрупування начебто безумних фанатиків з першої книги що торочать про агентів Зорельота раптом виявляються праві. І агенти існують, і сам зореліт є нащадком праймів що атакують землян. Більше того: війну між людством і праймами розв’язав саме він через своїх агентів: відкривши простір у якому було ув’язнено прайміів.

У книзі дуже багато екшена, перестрілок та переслідувань. І сама книга має чималенький обсяг. Так, наприклад, остання сцена погоні (“наші” женуться через планети і портали за колоною Зорельота та його агентів) триває більше 60 сторінок. І все це доволі активно і дуже втомлює. Це як дивитися бойовик з нескінченними перестрілками та перегонами на машинах впродовж тижня по 2 години на день…

Але як би там не було книга так-сяк приходить до завершення, більшість сюжетних ліній просто обриваються без пояснень, ще значна частина дуже стисло і необгрунтовано завершується, а залишок не надто вдало зведено у такий собі хепі-енд. Проте прочитати було варто бо подібну історію не можна було лишати не закінченою, нехай навіть закінчено її було так собі.

Оцінка на Good Reads – 4.3/5 (https://www.goodreads.com/book/show/45244.Judas_Unchained), моя оцінка – 8/10.