Larry Niven, Jerry Pournelle. Moties / Ларі Нівен, Джері Пурнел. Мошкіти (1974-2010)

 

Одна з найкращих серій про контакт людства з іншопланетною цивілізацією. Автори дуже достовірно описують загадковість і незрозумілість мислення, побуту та мотиваціх іншопланетних створіно. А зверху ще додається їх історія, традиції та ворожнеча між різними групами.

https://www.goodreads.com/series/57880-moties

The Mote in God’s Eye / Мошка в зіниці божій (1974)

Події відбуваються в 3-му тисячолітті коли людсто вже оволоділо переміщеннями зі швидкістю вищою за швидкість світла. Знайдений корабель з трупом інозмної істоти приводить дослідників до зірки Мошка в облаці космічного пилу…

Знайдена цивілізація набагато старша за земну (більше мільйона років), але замкнена у пастці самотньої зірки і недоступності космосу.

https://www.goodreads.com/book/show/100365.The_Mote_in_God_s_Eye?ac=1

The Gripping Hand / Хапаюча рука (1974)

 

Минуло 25 років з першого контакту і земляни весь цей час досліджували мошкітів та їх різні біологічні форми. Те що вони бачать є високорозвиненим суспільством з високою спеціалізацією, але при цьому кожна з істот наче замурована у своїй ролі.

Події у книзі пов’язані з соціальною напруженістю та протистоянням груп.

Ця книга є не такою захопливою в плані пригод та загадок як перша, але натомість дає те що в першій було пропущено: соціальний уклад, історію, традиції, науку та інше.

https://www.goodreads.com/book/show/218453.The_Gripping_Hand

 

Outies (2010)

Ця книга є сіквелом ділогії написаним дружиною Джері Пурнела – Дженіфер Пурнел (з дозволу авторів перших книг).

Ще не читав.

https://www.goodreads.com/book/show/9942308-outies