Larry Niven. Ringworld / Ларі Нівен. Світ-кільце (1970-2012)

 

Ця серія з самого початку стала класикою пригодницької наукової фантастики.

Сюжет побудовано навколо дивного світу побудованого (і покинутого) невідомими істотами. Світ цей являє собою кільце навколо зірки (життя існує на втутрішній частині кільця). Розміри світу в тисячі разів більше за Землю дозволяють автору населити його якими завгодно істотами та расами і проводити своїх героїв через безліч пригод.

Як я вже зауважив ці всі книги стали класикою і стали поштовхом для виникнення інших серій та книг за подібним сюжетом, тобто породили цілий стиль.

Але нічим не обмежена мішанина рас, тварин, рослин, технологій і усього іншого особисто у мене створило враження якоїсь дитячості чи що – читаєш і не можеш все це сприймати як імовірну реальність.

https://www.goodreads.com/series/50225-ringworld

Ringworld / Світ-кільце (1970)

 

Команда з представників різних рас прибуває на щойно відкритий світ і починає його досліджувати.

Тут власне і писати більше нічого не треба – пригод та гостросюжетних подій стільки що їх запам’ятати нереально, а крім того вони між собою не пов’язані то і запам’ятовувати нема для чого.

Книга переповнена "фантастичними" штампами і дуже слабка в літературному плані (так по дитячому все описано). Тут і фентезійне збирання компанії з унікальними можливостями кожного з учасників, і похід в "далеко-далеко". Тут і науково-фантастичний гігантизм споруд і відстаней. Тут є і падіння цивілізації що мала технології які навіть уявити складно. Тут і бродіння по безкраїм просторам з відкриттям нових таємниць та загадок. Постійно виникають нові проблеми, які б самі по собі могли стати основою книги. Виникають нові герої які так само зникають в нікуди… Ну і ще багато в такому ж роді.

Спочатку читати не надто цікаво – штамп на штампі, суперлюди з суперздібностями, супермета супердалекої подорожі. Десь в середині стає цікаво. А кінцівка така нудна що дочитуєш через силу, і навіть не цікаво чим воно усе закінчиться.

https://www.goodreads.com/book/show/61179.Ringworld

The Ringworld Engineers / Інженери Кільця (1981)

Ще не читав.

http://www.goodreads.com/book/show/61181.The_Ringworld_Engineers

The Ringworld Throne / Трон Кільця (1996)

Ще не читав.

http://www.goodreads.com/book/show/64467.The_Ringworld_Throne

Ringworld’s Children / Діти Кільця (2004)

Ще не читав.

http://www.goodreads.com/book/show/64466.Ringworld_s_Children

Fate of Worlds: Return from the Ringworld / Доля світів: повернення з Кільця (2012)

Ще не читав.

http://www.goodreads.com/book/show/13167780-fate-of-worlds