Neal Asher. Polity Universe / Ніл Ашер. Політec (2001-…)

Серйозна заявка на лідерство у галузі пригодницької наукової фантастики. Жваве оповідання, масштабність, загадковість, епічність. І до того всього автор вміє передати емоції персонажів. Але особливо добре йому вдається насичувати світ що його описано дрібничками які роблять його реальним і дуже легко уявити собі всю картину. Прихильники Поли Андерсон та Гарі Гарісона будуть у захваті.

Сама серія надзвичайно масштабна як за кількістю дійових осіб так і за подіями які в ній відбуваються. І до того ж її поділено на кілька під-серій які можна читати окремо і в довільному порядку.

Уся серія на Good Reads – Polity Universe (chronological order) Series by Neal Asher | Goodreads.

Prador Moon / Місяць Прадора (2006)

За часом написання ця книга з’явилася згодом після деяких інших книг в середині серії. А мова в ній йде про першу зустріч людей з прадорами – крабоподібними істотами.

У книзі багато пригод та бойових дій, багато масштабних подій. Але найголовніше і найцікавіше в ній це те як описано життя прадорів та фунціонування їх родин і суспільства. Усе надзвичайно логічно і послідовно, без протиріч. Але при цьому складається така моторошна картина, що не кожна книга жахів зможе такий настрій створити.

Здавалося якісь занадто кіношні монстри яки жеруть і людей і одне одного мали б видаватися примітивною вигадкою, але те як усе показано і пояснено ніколи не викликає почуття дешевки та підробки. Натомість автор створює цілісний світ і описує події за якими дуже цікаво спостерігати. Одним словом вдала книга щоб бути хронологічно першою в серії.

Оцінки:

Agent Cormac / Агент Кормак

Як зрозуміло з назви ці книги об’єднує головний герой – агент Держави Кормак.

Уся під-серія на Good Reads – Agent Cormac Series by Neal Asher | Goodreads.

Shadow of the Scorpion / Тінь скорпіона (2008)

Дитинство Яна Кормака протікає через 30 років після завершення основних бойових дій між людьми та прадорами. До подій дитинства книга буде повертатися знову і знову коли деякі важливі деталі в ньомо вже агент Кормак відкриє для себе заново.

Більша частина книги проте розказує про випускника військової академії Кормака та події які привели його до спеціальних сил (спочатку спаркандів, а потім і агентів) – боротьба та переслідування сепаратистів, втрата підрозділу і таке інше.

Події у книзі дуже динамічні, включають як перестрілки так і погоні. Є навіть катування та рукопашні сцени.

А ще багато технологій майбутнього та демонстрації того як функціонує світ яким фактично керують штучні розуми – перед нами щось дуже схоже на комунізм в плані забезпечення базових потреб людей. І в той же час це диктатура коли стосується прийняття важливих рішень великих масштабів.

Також варто зауважити, що ця книга іноді ставиться до незалежних книг у серії (зверніть увагу на рік видання – її було написано вже після створення серії про Корамака), але події у ній передують іншим книгам під-серії.

Оцінки:

Gridlinked / Підключений намертво (2001)

Ця книга є детективом і бойовиком в антуражі наукової фантастики. У Всесвіті де відбуваються дії усіг книг серії є загадковий небагатослівний і практично всемогутній представник чужинської цивілізації – Дракон. Це Дракон являє собою кілька гіганських сфер плоті.

Але основні дії відбуваються навколо спецагента Кормака який так довго був підключений у мережу, що практично вже не є людино через відсутність емоцій і абсолютну раціональність дій.

Агент Кормак розслідує вибух однієї з телепортаційних станцій який знищив практично усе населення планети в стадії терраформування. І в цей же час йому треба розбиратися зі злобним сепаратистом який постав собі за мету знищити Кормака.

З часом усі сюжетні лінії та дійові особи сходяться в одну точку і утворюють надзвичайно динамічну розв’язку.

Книга добре доповнює світ і читається легко, хоча і має доволі значний обсяг.

Оцінки:

The Line of Polity / Кордон Політесу (2003)

Книга продовжує пригоди агента Кормака який практично став супер-людиною. Але при цьому книга фокусується на окремому випадку як світ приєднується до Політесу. Йдеться про світ яким править релігія і жорстока верхівка перетворила населення планети на рабів. До речі сама планета Масада у наступних книгах відіграє не останню роль.

Також в цій книзі ми вперше дізнаємося про технологію Джайн – технологія раси яка зникла десятки мільйонів років тому і яка не дуже зрозуміла людству. І один з науковців-сепаратистів за допомогою цієї технології перетворює себе на сплав людини та космічного корабля.

Також тут продовжується історія з Драконом розпочата в попередній книзі. Але Дракон тут помирає і лишає після себе нову розумну расу драконменів.

Ну і звісно в книзі багато боїв, як масштабних так і маленькими групками. Присутні і технології та незвичні істоти іншопланетних світів.

Книгу читати цікаво, але через обсяг з часом починаєш її сприймати так, наче читаєш кілька слабо пов’язаних окремих книг.

Оцінки:

Brass Man (2005)

Ця книга вважається найкращою в серії про агента Кормака, але мені з усіх саме вона пішла найважче. Перша причина – доволі великий обсяг. І враховуючи трошки складно написаний текст книгу цю читав я дуже довго. Друга причина – кількість дійових осіб та сюжетних ліній.

У спрощеному вигляді голем (штучна людина) який став зброєю сепаратистів разом з злочинцем-вченим прибуває на планету на якій переховується Дракон… У Дракона свої цілі, у злочинця-вченого під контроль якого потрапила джайн-технологія (по суті грибок) інші плани, а ще тут діють місцеві нащадки переселенців з Землі, могутні штучні інтелекти, вбивча місцева фауна.

Я не візьмуся навіть усно переказувати сюжет, а тим більше писати про нього – занадто вже багато в ньому всього.

Проте не зважаючи на обсяг тексту та подій і дійових осіб фантазія автора тримає зацікавленість. І нарешті книгу я таки добив після чого вирішив прочитати пару простіших книг.

Оцінки:

Polity Agent / Агент Політесу (2006)

Як і попередня ця книга йшла дуже повільно: в ній і відбувається дуже багато всього, і обсяг дуже великий, та і до того ж вже є певне перевантаження дійовими особами та подіями.

В книзі події відбуваються одразу після подій попередньої книги. І тут ми дізнаємося, що небезпечна технологія (джайн) цілеспрямовано надавалася особам та штучним інтелектам які хочуть цю технологію використати на свою перевагу і готові пожертвувати усією цивілізацією.

Крім великих та масштабних боїв в космосі і на поверхнях різних планет також неминуче у подіях приймають участь Дракон та його створіння драконмени.

І головне – ми дізнаємося, що Горас Блег є штучним створінням, аватарою ШІ Землі зі штучними спогадами, і що його відроджували знову і знову.

Оцінки:

Line War (2008)

Після цієї книги вирішив зробити перерву з серією – забагато часу зайняло без перебільшення “добити” книгу. Вона і цікава, але такий обсяг, що наче читав її кілька років. До того ж кількість подій та дійових осіб традиційно для кожної книги серії дуже висока.

Книга як і попередні без паузи продовжує оповідання подій в яких Політес стикається з викликом штучного інтелекту “ренегата”, що він намагається захопити Землю. Взявши під контроль джайн-технологію (по суті зброю яка вже знищила кілька розумних рас) він будує флот і пробує різні кути атак.

Те що спочатку здається слабкістю Потілесу насправді виявляється рішенням Землі Центральної (по суті правлячого штучного інтелекту) закрити очі на таку загрозу. Головна причина – дати поштовх людству яке почало завмирати в своєму комфорті.

Ну і врешті решт агент Кормак який отримує фактично надлюдські здібності після перемоги над ренегатом (не його заслуга) мститься Землі Центральній та тікає з Політесу. Проте на місце старого правителя миттєво приходить інший і фактично нічого не змінюється.

З одного боку це добре написана наукова, бойова і космічна фантастика з неймовірною увагою до деталей та польотом фантазії автора… Але ж обсяг, кількість героїв та тривалість серії! Саме через це можу сказати, що книга хороша, але рекомендувати її не можу.

Оцінки:

Spatterjay / Спаттерджей

Так називається вірус який по суті поступово робить тканини людського тіла безсмертними і перетворює з часом людину на щось інше.

Певною мірою ця серія є продовженням серії про агента Кормака. Лише тут Кормак мертвий, а функціонування його мозку у мертвому тілі підтримується різними хитромудрими механізмами. Ні, серйозно – одним з головних героїв є ходячий труп.

Вся під-серія на Good Reads – https://www.goodreads.com/series/49126-spatterjay.

The Skinner / Скіннер (2005)

В цілому цей серіал на відміну від попереднього що явно схилявся до тенгологічної частини більше акцентується на біологічних вивертах природи.

Дії відбуваються на планеті де живі організми вражено місцевим створінням що з одного боку дарує безсмертя і відновлюваність, а з іншого поступово витісняє усе первісне з ураженого.

Детально опрацьований світ: біологія, технології, штучні інтелекти, іншопланетні цивілізації, історії, злочини і загадки. Читається легко і захоплює як пригодницький роман про піратів у водах Карибських островів.

Оцінки:

Orbus / Орбус (2009)

Ще не читав.

The Voyage of the Sable Keech / Подорож Чорного Кіча (2010)

Ще не читав.

Transformation / Трансформація

Серія оповідає про дії “чорного ШІ” який після війни між людьми та прадорами трошки зійшов з глузду і переслідючи свої незрозумілі цілі в тому числі перетворє зустрічних в щось інше.

Уся під-серія на Good Reads – Transformation Series by Neal Asher | Goodreads.

Dark Intelligence / Темний Інтелект (2015)

Пенні Ройла, той самий “темний інтелект” перетворює боса мафії у чужинську бойову машину, прадора у суміш людини та штучного інтелекту, а головного героя який шукає помсти – у сховище пам’яті усіх його жертв.

У книзі і всій під-серії оповідання різко і часто стрибає між дійовими особами та місцями і ми багато дізнаємося про устрій та життя колишніх ворогів людства – прадорів. І слідкувати за їх внутрішньою боротьбою та інтригами не менш, ба навіть більш цікаво ніж за людьми.

Власне в ході оповідання стає зрозуміло, що у цьому світі люди сильно відстають як від прадорів так і від власних штучних інтелектів і по суті є емоційним придатком.

Книга надзвичайно масштабна, але при цьому динамічна і містить велетенську купу цікавих ідей та загадок. Отримав від неї велике задоволення і в процесі читання вирішив перечитати усю серію з початку.

Оцінки:

War Factory / Фабрика війни (2016)

Книга продовжує без пауз попередню і в ній герої переміщуються на Цех 101 на якому було виготовлено Пенні Ройла, бойового дрона Рісс і де все наче має завершитися.

Лінії практично усіх персонажів продовжуються і розвивають. Прадор Свьорл остаточно перетворюється на штучний інтелект після того як втрачає органічну складову свого тіла. Прадора Цворна знищують.

Брокл, злочинний інтелект який опікається тюрмою тікає з неї і починає кампанію з розшуку та знищення Пенні Ройла.

Взагалі у книзі неймовірно багато подій і дійових осіб, але викладено все так добре, що вдається за ними слідкувати і не плутаєшся. Хоча іноді дійові особи не стикаються аж до кінця книги.

Переказувати ж сюжет нема ніякого сенсу – щоб щось з розказаного не здавалося на маячню треба прочитати хоча б попередню книгу. Просто через те, що це одна довга історія розділена на три книги.

Оцінки:

Infinity Engine / Двигун нескінченності (2017)

Фінальна частина трилогії як завершує історію і усі клубки розплутано, усі нитки добігли кінця.

В книзі як і раніше багато активних бойових дій за участю різного масштабу істот та у різних локаціях. Але ще в цій книзі на відміну від двох попередніх набагато більше заглиблення у світ вигаданої фізики. Простор і під-простір, чорні дірки, технології які дозволяють в прямому сенсі нереальні речі і навіть подорожі у часі.

На честь автора треба сказати, що він кожен такий елемент виправдовує якимось поясненням. І нехай ці пояснення не мають ніякого відношення до того, що нам відомо про функціонування Всесвіту зараз тим не менш у картині побудованого ним світу є певна цілісність і власні правила не порушуються. Тобто наскільки неймовірними були б описані технології книга все ще лишається фантастикою і не стає казкою.

Оцінки: