Steven Hawking. A Brief History of Time / Стівен Хокінг. Коротка історія часу (1988)

 

Автор – найвидатніший фізик сучасності, що поставив собі за мету довести існування чи відсутність бога, поки що цього не зміг зробити, але по ходу наробив чимало відкриттів. До того ж він не рухається (їздить у колясці), розмовляє лише за допомогою спеціального апарату, але при цьому посідає кафедру фізики в Кембриджі здається. Та і до того ж є батьком кількох дітей.

Унікальність книги полягає в тому що в ній викладено сучасні фізичні знання про всесвіт і різноманітні теорії, причому використано рівно 1 (одну) формулу на всю книгу. Тут вам і про давньогрецькі моделі всесвіту, і про аромат кварків, і про час, і про виникнення всесвіту. Гравітони, струни, нелінійність простору та часу – все це тут описано у доступній формі.

Читати не те щоб сильно легко, але легше ніж в школі підручник з фізики було.

Надзвичайно пізнавальна книга. Після її виходу стало модно цікавитися фізикою взагалі і теоретичною фізикою зокрема. Розмірковуючі вслух з колегами за тарілкою борщупіцою про виникнення Всесвіту і те що буде з ним далі відчуваєш себе безсумнівною "ілітою" (:

А любителі Футурами напевне знають Хокінга завдяки цьому мульфільму – там він також рухається у інвалідній колясці і говорить "металевим" голосом.

https://www.goodreads.com/book/show/3869.A_Brief_History_of_Time?ac=1