Samuel R. Delany. The Einstein Intersection / Самюель Ділені. Перехрестя Ейштейна (1967)

 

Чув від кількох доволі розумних людей що їм довелося книгу перечитувати кілька разів щоб почати розуміти про що там взагалі йдеться. Тому читаючи її спочатку відчуваєш легке піднесення з приводу того що прокачуєш мембрани своєї витонченої душі…. А потім реально починаєш тонути у тексті. Воно не те щоб важко читати, ні. Виходить якось так що постійно борешся з тим щоб не потонути у вирі якихось абсолютно антиреальних явищ і моделей поведінки.

Далеке майбутнє, люди як вид практично зникли, планету населяють їх нащадки із бракованим генетичним матеріалом. За сотні тисяч років змінилася і вся екосистема – нові тварини і рослини заполонили планету.

З першого погляду пригодницький роман починає дублювати біблійні сюжети, знову спостерігаємо спокушення Христа, знову важкий вибір між зрадою і вбивством.

Дуже, дуже глибоко… Для тих хто перечитав і все одно майже нічого не второпав – це історія Орфея, але роль героя грає предсавник іншопланетної раси. Раса має жити за законами і мораллю яких вони не розуміють, але з усієї сили намагаються адаптуватися.

https://www.goodreads.com/book/show/145354.The_Einstein_Intersection?from_search=true