Neal Stephenson. The Baroque Cycle / Ніл Стівенсон. Барочний цикл (2003 – …)

 

 

Книги з “Барочного циклу” містять історію науки (у дуже художньому переосмисленні) та трохи авантюрного роману. Але пише автор так що цікаво читати, майже як кіно “про д’Артаньяна”дивишся.

Що ще цікаво так це те що в книгах серії діють особи нащадки яких є дійовими особами у “Криптономіконі”. Власне варто мабуть зазначити що і ця серія і “Криптономікон” входять в ще більший цикл під назвою “Енох Роот”.

Коротше це в першу чергу цікаво, потім трошки пізнавально, ну і не в останню чергу це таки захопливий пригодницький серіал. Але кожна книга серіалу є цінною самою по собі.

Уся серія на Good Reads – https://www.goodreads.com/series/49316-the-baroque-cycle-8-volume, моя оцінка усієї серії – 8/10. Головний недолік – занадто вже довга ця серія.

 

Quicksilver / Ртуть (2003)

 

Книга оповідає про Ісака Н’ютона та його товаришів і ворогів у науці (зокрема про Лейбніца) як про останніх алхіміків в історії науки. Також тут доволі багато про побут і норови дворянства Європи тих часів.

Однією з небезпек читання книг серії є те що автор сміливо мішає реальних осіб, події та місця з вигаданими і не знаючи добре історію (що істинно для більшості читачів) можна надовго залишитися в ілюзії що ви дізналися якісь історичні факти про ту епоху.

Події книги розвиваються у двох історіях: в одній через друга і колегу Н’ютона показано ставлення науки, в іншій той же герой через багато років повертається у Англію для розв’язання політичного конфлікту.

Ця і наступні дві книги складають перший том циклу.

Оцінка на Good Reads – 4.12/5 (https://www.goodreads.com/book/show/45277.Quicksilver), моя оцінка – 10/10.

 

King of the Vagabonds / Король бродяг (2004)

 

Історія “короля злодіїв” Джека Шафто – книга є авантюрно пригодницьким романом і описує небезпечне життя бідняків та мандрівників у Європі тих же часів про які оповідає попередня книга серії. Відмінності у побуті та відношенні до життя разючі – наче дві різні планети описано.

Ця і попередня книга серії частково пертинаються сюжетами, але лише у другорядних персонажах що задіяні в обох книгах.

Оцінка на Good Reads – 4.15/5(https://www.goodreads.com/book/show/2016.King_of_the_Vagabonds), моя оцінка – 10.10.

 

Odalisque / Одаліска (2005)

 

Герої перших двох книг намагаються вижити у бурхливих подіях: смерть англійського короля на фоні якої і розвивається вся історія . Героїв (Даніеля Вотерхауза та Елізу) зводять разом, але вони не настільки різняться характерами як Еліза та Джек у попередній книзі.

Еліза стає агентом, а потім і подвійним агентом служачи королю Франції, обертається при дворі і заводить впливових покровителів і знайомих.

Деніель Вотерхауз же перестає грати роль просто товариша Ньютона і стає помітною фігурою в політичних та наукових колах.

Оцінка на Good Reads – 4.17/5 (https://www.goodreads.com/book/show/829.Odalisque), моя оцінка – 8/10.

The Confusion, Part I / Плутанина, частина перша (2004)

The Confusion, Part II / Плутанина, частина друга (2004)

Як видно з назви цю книгу розділено на дві.

Неймовірні і не надто правдоподібні пригоди Джека по всьому світу: піратство з викраденням золота, подорож в Азію, панування, побудова нового корабля, повернення в Європу… І паралельно пригоди Елізи яка вже стала не лише політично, але і економічно вагомою. І в кінці несподіваний хід – вічно юна Еліза яку ніщо не бере і яка є такою собі Анжелікою старіє, марніє і починає хворіти.

В книгах нічого майже нема ні про науку ні про Ньютона, Лейбніца чи інших діячів.

Якщо говорити відверто то це пригодницькі романи де герої за яких читач вболіває викручуються і виживають у будь-яких ситуаціях.

Оцінка на Good Reads для першої книги – 4.42/5 (https://www.goodreads.com/book/show/227967.The_Confusion_Part_I), моя оцінка – 7/10.

Оцінка для другої книги на Good Reads – 4.39/5 (https://www.goodreads.com/book/show/1745057.The_Confusion_Part_II), моя оцінка – 7/10.

 

Solomon’s Gold / Золото Соломона (2004)

 

Ця і наступні дві книги складають третій том циклу.

Даніель Вотерхаус повертається з Америки в Англію на особисте прохання принцеси і по дорозі переживає пригоди з піратами, втечу, замах на життя, участь в комерційних справах і політичних інтригах.

Книга не має такого шаленого темпу як попередні дві, а натомість додає більше політики та все ближче зводить дійових осіб з більш ранніх книг. Також цікаво читати про майже анархічну Англію яка хоча і є далеко не найбагатшою країною в світі на той час починає суттєво впливати на комерцію та набирати ваги через своїх вчених та закони.

Оцінка на Good Reads – 4.3/5 (https://www.goodreads.com/book/show/2017.Solomon_s_Gold_The_Baroque_Cycle_Vol_3_Book_1_), моя оцінка – 7/10.

 

Currency / Гроші (2003)

 

Старий знайомець Джек Шафто найнятий королем Франції щоб підірвати грошову систему створену Ньютоном (директором монетного двору), але йому не вдається цього зробити і він опиняється у в’язниці. І все це на фоні смерті чергового правителя і протистояння політичних партій, часто озброєного протистояння.

Але зізнаюся чесно – на цей момент я вже втомився читати усю серію і ставало все важче слідкувати за героїв які прожили усе життя у мене перед очима.

Оцінка на Good Reads – 4.36/5 (https://www.goodreads.com/book/show/227968.Currency), моя оцінка – 6/10.

 

The System of the World / Система світу (2004)

І нарешті остання книга серії в якій усі події та усіх героїв зведено до купи.

Легке розчарування у зв’язку з тим що деякі загадки і таємниці розв’язуються просто введенням алхімічного дива, але і з цим можна примиритися через те що з самої першої книги у серії присутній безсмертний Енох Роот.

Джек тікає з тюрми, Еліза теж зникає таємничо, Ньютона оживляють для прийняття важливого рішення і усіляке таке.

Ну і на додачу ще полегшення від того що завершив серію :)

Оцінка на Good Reads – 4.42/5(https://www.goodreads.com/book/show/459504.The_System_of_the_World_The_Baroque_Cycle_Vol_3_Book_3_), моя оцінка – 7/10.