Про найкращу в світі совєцьку систему освіти

 

Є такий популяний на теренах колишнього СРСР міф про якусь неймовірну якість совєцької системи освіти. Звідки цей міф походить не зрозуміло, та і не дуже цікаво. А от чому він досі існує – цікаве питання. Проте розвінчувати його я не збираюся, а натомість висловлю кілька думок Smile

Може за часів сталінського СРСР система освіти що ми досі її маємо і справді найкраще задовольняла вимогам готувати масово і дешево людей обізнаних з основами та базами актуальних науково-технічних знань (актуальними для того часу). Далі таких людей у яких була вже доволі широка підготовка у великій кількості базових дисциплін можна було спрямовувати або у виробництво через технікуми та ПТУ (бурси, як їх у нас називали), або в інститути тих що розумніші. Система була хороша (і її відносна дешевизна є одним з вирішальних факторів), навіть американці її свого часу зкопіювали.

Проблема лише в тому що з часом вимоги і реалії змінилися, а система освіти так і продовжувала продукувати випускників в яких запихали літературу, алгебру, фізику, фізкультуру, малювання, біологію… Причому в тій же біології усі підручники зупинилися на знаннях 60-70-хх років минулого сторіччя і навіть теорію еволюції Дарвіна викладали у такій формі що давно вже була визнана невірною в усьому світі.

Коротше як би там не було, а кількість населення що вміє читити/писати дійсно наближається до 100%, проблема в тому що кожен “наший” хто закінчив школу і може навіть інститут цілком переконаний у своїй інтелектуальній перевазі над ледь не всим іншим світом.

Насправді питання як оцінити якість системи освіти та за якими параметрами не таке вже й просте. Можна глянути на кількість нобелівських лауреатів по країнам і побачити що СРСР (сума країн) далеко не на початку списку, а виграють як це не дивно американці та інші європейці.

Що ж стосується відсотку неписьменних громадян то показники нашої системи трошки кращі – 99.5+% грамотних в Росії/Україні проти 99% в США.

 

Але головний показник як на мене це те в що вірять і на що “ведуться” громадяни. Виховані в СРСР “найкращою системою освіти в світі” люди чудять, наприклад, таке:

  • при першій же нагоді (читай “як тільки перестали бити за це по голові”) розвалили і розікрали власну країну, а тепер причитають про злого Горбачова який своєю суперсилою усе їм поламав
  • виховали покоління бандитів і наркоманів 90-х (але звісно вони в цьому не винні, це їм держава дітей не виховала правильно)
  • віддають голоси за пакет гречки і при цьому ще дивуються чому влада їм не робить хороші дороги та безкоштовні путівки в санаторії (дебіли, чесне слово!)
  • як тільки стало можна так одразу натовпом ломонулися в церкви, секти та різні збіговиська. При цьому читати мануали (Біблію чи інші базові твори для конкретної релігії) ніхто не вважає потрібним – почувати власну духовність вважається достатнім. В цілому ту ж Біблію гірше за наших християн мабуть ніхто не знає – як це не смішно, але більшість з тих хто святить паски щороку таки її не відкривали і не планують (і вважають це нормальним)
  • заряджали воду і креми перед телевізором на сеансах Чумака і лікували ризикували психічним здоров’ям себе і своїх рідних на телесеансах Кашпіровського. А були ще інши “білі маги” імен яких я вже не пам’ятаю. Один цей факт як на мене доводить низьку якість совєцької освіти.
  • туди ж віднести усих астрологів та хіромантів – ця публіка не лише пролізла на головні телеканали країни, але і публікувалася ледь не в кожному журналі. При цьому їх послідовники нараховували сотні тисяч, якщо не мільйони по всьому СРСР. У нас навіть в школі вчителі (!) свого часу влаштовували сеанси астрології щоб щось там з’ясувати.
  • сучасні фріки від науки (Задорнов, Чудинов, Фоменко, …) сприймаються цілком серйозно великою частиною населення і ніхто, @#$!, ніхто не хоче розбиратися в їхній маячні, мантра “учоні все брешуть і приховують від нас (розумних та високодуховних від природи) правду” працює бездоганно.

Ось прилетіли ми в Україну, їдемо у потязі. Ну в купе (вдалося купити квитки лише в 2 різні купе) ясне діло почався бухач (як же це так не бухати в дорозі?!). Але такий інтелегентний – ми, типо, не просто лайно в себе заливаємо, а лайно з дорогих жестяних банок.

Ну і от був там в компанії один такий доволі типовий дядечко років за 50. Як казав письменник “слєсарь-інтіллігєнт”. Не дивлячись на свій вік почав задвигати тєлєги про то що всі мови пішли від російської, а всі народи то здичавілі росіяни. Ну типова задорновщина така. В тому числі як доказ навів такий приклад що слово “алкоголік” російського походження тому що його можна розкласти як “ал кого лік” – “той у кого червона морда”. Почав я з ним говорити і від зі щирим подивом дізнався про те що в науці теорія має силу передбачувати результат (просити його розкласти слова “діабетік” чи “маразматік” я вже не став).

Коли я трохи (що знав) розказав йому про міграцію народів та взаємозбагачення мов він закинув що от офіційні вчені підтримують брехню одне одного і не дають правді пробитися. Те ж що конкретна наука сприрається не лише на теорію, але і на результати в тому числі інших наук (наприклад лінгвістика на історію) знову його сильно здивувало. Власне глянувши в інеті я швидко знайшов що слово “алкоголік” зустрічається в європейських документах 15-го сторіччя, в той час як в російських воно вперше згадується лише в документах кінця 19-го сторіччя. Такий спосіб йому не сподобався бо (цитую) “очевидно ж що це російське слово”.

Далі я йому на пальцях пояснив що у наукових гіпотез має бути спростованість (критерій Поппера) зовсім його добило, він от щиро вважав що в науці просто видумують якусь хрєнь, а друзі академики “підписуються” за неї.

Після того як ознайомив його з подвійним сліпим методом він зовсім скис і втік курити в тамбур Smile

По поверненню накинувся на мене з історіями про свою дружину як за допомогою гілочки знаходить воду на дачних ділянках знайомих, і не лише воду, але і труби з водою та газом. Тут я розповів йому Джеймса Ренді та його знущання з екстрасенсів і запропонував заробити мільйон доларів він якось зовсім розхвилювався…

От що мене тішило так це те що кілька людей (що важливо вік їхній був такий що як мінімум школу вони закінчили в СРСР і отимали ту саму “найкарщу в світі освіту”) уважно і мовчки слухали наш діалог весь цей час. Мені здалося що 1) не все так погано з людьми, та 2) може комусь ще мізки підрівняю. Ага, щас…

Після того як я десь тинявся пару годин по поверненню в купе застав сеанс нумерології від того ж мужика. Він виявився не просто мужиком, а носієм якихось втаємничених знань. Коротше там якимось чином треба було складати цифри дня та місяця народження, а він за полученним значенням розказував що по життю такій людині слід робити, чим займатися, з ким одружуватися і іншу астральну маячню. І ще суттєвий факт – при цьому і сам “гадальник” і всі учасники сеансу щиро вважають себе хорошими християнами, фейспалм…

Хотілося втрутитися в сеанс і розпитати за яким календарем треба дату визначати, як враховуються похибки в довжині доби що накопичутються, що робити з часовими поясами і таке інше, але вирішив що ну його.

Чомусь згадалося мені як на повному серйозі один молодий проповідник-ентузіаст втирав мені що Біблія є першою написаною на Землі книгою взагалі Smile Ну та тоді порвати йому шаблон було дуже просто.

Ото така система освіти підготувала таких людей.

 

А тепер СРАЧ!!!