Обліковий запис Facebook–видалити не можна залишити

…пропущену кому поставте самі.

От роздумую я чи може видалити таки себе у ФБ і сильно вагаюся.

В принципі з усією своєю дивакуватістю інтерфейсу та сценаріїв ФБ привчив користувачів до того що соц-мережі мають виглядати певним чином і надавати певні сценарії. При тому мало хто замислюється що інтерфейс насправді у ФБ далеко не самий логічний (не кажучи вже про його непривабливість), але виглядати і вести себе не як ФБ сьогодні не може собі дозволити жодна мережа.

Спочатку варто було б сказати чому я досі в ФБ і що ж у ньому хорошого з моєї точки зору. Отже:

  • Можливість реєструватисялогінитися на безліч ресурсів без необхідності заводити обліковий запис. Це і інтернет-магазини, і музика, і фільми, і новини, і інші будь-які сайти. Насправді на сьогодні так мало залишилося сайтів де нема можливості зареєструватися з обліковим записом ФБ що я спокійно їх ігнорую і ніколи не повертаюся. А як нема ФБ то треба створювати рахунок (е-мейл, ім’я, чекати на лист з підтвердженням…). Ні, тут ФБ на висоті і зручніше поки що нічого нема.
  • У ньому є всі. Ну майже всі. А ті кого нема як правило і в інших соцмережах не зереєстровані. Ні, ну може є такі поодинокі екземпляри що присутні скажімо в Однокласниках, але їх нема у ФБ, проте такі люди не в моєму колі інтересів Smile А це крім того означає що не треба мати списки контактів різних людей у різних IM-сервісах (Skype, MSN, AOL, Yahoo!) – оскільки усі є в ФБ то переписуватися можна там же, хоча відедзвінки у них так і не стали популярними (бо потрібно було ставити доповнення до браузера). Те є саме стосується електронної пошти. Не те що пам’ятати, а навіть хвилюватися не треба про те що хтось змінив свій е-мейл – пиши через ФБ, а там вже нотифікація прийде куди треба якщо людина давно на сторінку ФБ не заходила. І це реально зручно. Тепер навіть телефони витягують з ФБ усі контакти друзів з їх фото, е-мейлами та номерами телефонів та ІМ-контактами. Зручно неймовірно – нічого руками вносити знову і знову не треба.
  • Для відео і музики ФБ зробив дуже хорошу річ – замість хостити їх у себе і без перспектив конкурувати з youtube та іншими спеціалізованими сайтами тут дозволено розміщувати посилання на яке навіть переходити не обов’язково бо подивитисяпослухати можна тут же ж таки. Додатково це звільнило ФБ від тяганини з відслідковуванням ліцензійності контенту та правами на нього. Хай там гугл розбирається і видаляє як треба, до посилань же ніхто придертися не зможе.
  • А от для фото які завантажують самі користувачі вони надають власний хостинг. Причому зверніть увагу що з часом стає все складніше отримати посилання на просто картинку, а не сторінку ФБ. Та мабуть більшість людей навіть і не зможуть це зробити зараз. В результаті користувачі певний час ще заливають свої фото на спеціалізований хостинг типу flickr чи picasa, але з часом забивають на це і починають користуватися виключно ФБ – швидше і простіше. Тим більше що усі мабуть мобільні девайси сьогодні надають можливіть дуже просто публікувати фото на ФБ, деякі навіть публікують автоматично після того як кадр було зроблено. Додатково до цього несподівано можна знайти себе на фотографіях (про існування яких і не здогадувався) коли тебе на них позначать.
  • Дуже зручно і просто ділитися з друзями цікавими посиланнями на статті, відео та музику. Навіть легше ніж написати блог-пост. А з такою штукою як bing bar це взагалі можна зробити одним натисненням кнопки навіть якщо на сторінці нема кнопки “Like”. Думаю що подібні речі є і для інших браузерів.
  • На відміну від гугла що завалив увесь інтернет рекламою аби чого (наприклад після того як я видалив свій youtube рахунок гугл мені на сторінці з відео уперто рекламує сайт “самотніх мусульманок”) ФБ за вашою згодою використовує інформацію про ваші вподобання і найкраще підбирає що рекламувати. Якщо на хвилинку вимкнути у голові фільтр інтернет-реклами то з подивом можна побачити що реклама у ФБ надзвичайно релевантна і містить багато цікавого – розпродажі, події та групи що цікаві саме мені. Причому це усього 2-3 посилання на сторінці, а не рекламні вставки між реальними данними в стилі гугла.
    Чому ж власне я думаю про видалення свого облікового запису? Не тому що турбуюся про приватність. Не треба тішити себе надією і сподіватися що обіцянки сервісів щодо конфіденційності ваших даних означають що ви невидимі в інтернеті. Треба розуміти що інформація яку ви надаєте може і буде доступною публічно, єдине що в деяких випадках її зібрати можна лише при наявності певних навичок і вмінь.

Я знаю кількох людей які не зареєстровані в жодній соц-мережі, але навіть про них в інтернеті можна знайти певну інформацію. Наприклад людина приймала участь у змаганні, а результати опублікували в інтернеті. Отже вже маємо ім’я та прізвище пов’язані з місцем проживання. Ну або людина виступила з доповіддю на якомусь збіговиську. Крім того у людини є електронна пошта, обліковий запис у SkypeMSN, покупки через інтернет. Хтось позначає цю людину на фото в ФБ, хтось згадає у записі в блозі, хтось на форумі опублікує відповідь на складне технічне питання з фрагментом переписки де засвітиться е-мейл. Ось так з невеличких шматочків і можна зібрати дос’є на людину яка навіть ніколи не надавала подібну інформацію добровільно у публічний доступ. Що вже говорити про випадки коли ми самі добровільно не лиша розказуємо ФБ про себе, але ще і повідомляємо про інші ресурси де ми зареєстровані (логінитися через ФБ ж так зручно Smile). Тому треба відкинути будь-які іллюзії і просто прийняти що те що ви внесли в ФБ плюс ще трохи більше доступно усьому світу.

Також у мене нема чисто маргінального бажання видалити обліковий запис. Насправді, якщо подумати, то іноді картина вимальовується доволі смішна. Такі собі сучасні нон-конформісти через губу зневажливо говорять про стадо споживачів яким подавай лише голівудські фільми, поп-корн, іфони та інші низькопробні розваги… і не забувать про все це говорити знову і знову в ФБ, твітері, інстаграмі, девіанарті, модному блозі та інших бидло-ресурсах. ФБ непомітно став частиною життя практично кожної людини на планеті. Навіть якщо вас нема в ФБ то навряд чи серед ваших знайомих знайдеться хоча б ще пара таких що регулярно користуються комп’ютеом чи смартфоном і не мають при цьому облікового запису в ФБ. Батьків та ще старші покоління згадувати не будемо. Критерій такий – якщо людина вміє писати SMS на телефоні то 99,999% у неї є ФБ-рахунок Smile

Чому ж тоді? А просто тому що я трохи порахував скільки часу витрачаю на сидіння в ФБ і прозрів. Це наче і не багато, але усьго кілька хвилин по кілька разів на день. Це на десктопі. Плюс заглянути на телефоні. Плюс на планшетці глянути що там нового. Плюс подивитися фоточки (цікаво ж!)… Ну ось так із дня в день і набереться кілька годин. Я не кажу що я ті кілька годин витрачав би на роботу чи самоосвіту. Але їх же можна було б витратит на фільм, іграшку, почитати якісь цікавинки в інеті чи потренуватися нарешті!

І я не вірю що цю проблему (а чи справді це проблема?) можна вирішити самодисципліною. Як не крути але коли скільки усього зав’язано на ФБ то навіть ненавмисно а постійно на нього заходиш. А як зайшов то там постійно щось нове – то фотка, то відео, то коментарів настрочили… Тому вирішувати треба кардинально.

Ну і крім того так, треба визнати що вже настали ті часи коли людина без ФБ-рахунку стає дуже помітною, практично як людина без телефону. Тож певний ореол маргінальності мабуть таки хочеться мати.

Проте всі мінуси навряд чи переважать усі плюси від ФБ, інакше навряд чи б я вагався. Життя без ФБ може виявитися муторнішим і менш цікавим ніж з ФБ. Наскільки я пам’ятаю до ФБ інтернет не був таким комфортним.

А ви що думаєте з цього приводу?